Confidenţialitate

Transplantul renal explicat de medicul Mihai Lucan (Audio)

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, apreciază că în ultimii doi ani, transplantul din Transilvania, în special, şi din România a ajuns la un nivel echivalent cu cel din ţările europene.

Bolnavii care au nevoie de transplant de rinichi trebuie să facă o serie de analize pentru eva­luarea completă a inimii, fi­ca­tului, plămânilor şi in­tes­ti­ne­lor, dar şi teste pentru a analiza com­patibilitatea dintre or­ga­nism şi rinichiul pe care ar urma să-l primească. Donatori pot fi rudele de gradul 1 sau persoanele aflate în moarte cerebrală. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii, aflaţi de la medicul Mihai Lucan, reascultând minutul de sănătate.

Operaţia durează aproximativ două ore şi se face sub anestezie generală. Transplantul renal este o operaţie vasculară care pre­­supune revascularea rini­chiului, încât acesta să poată for­ma urină în noul organism.

În mod normal, rinichiul îşi reia funcţia pe masa de operaţie, când apar primele picături de urină. În cel mai rău caz, în unele situaţii, rinichiul îşi reia funcţia după câteva ore sau zile.

Riscurile pentru donator

Transplantul de rinichi nu afectează sănătatea pe termen lung a donatorului, arată un studiu medical publicat în New England Journal of Medicine pe 29 ianuarie 2009. Mai mult, acelaşi studiu arată că la donatori scade riscul unei boli grave a rinichiului păstrat, faţă de restul populaţiei.

Cercetătorii au studiat cu atenţie bazele de date în care sunt cuprinse toate transplantele de rinichi dintre 1963 si 2007. Utilizând aceste date, precum și datele asupra decesele donatorilor, oamenii de ştiinţa au demonstrat mortalitatea scazută printre persoanele care au donat un rinichi. De asemenea, rata unei boli renale care necesită dializă este mai scazută printre donatori, faţă de restul populaţiei.

Pentru a ajunge la acest rezultat, grupul de cercetători au selectat aleatoriu 255 de donatori pentru a realiza teste cu privire la cum funcţionează rinichiul, între anii 2003 şi 2007. Echipa a comparat rezultatele cu testele făcute persoanelor cu ambii rinichi. Prin această comparație s-a evidenţiat faptul că donatorii au un uşor avantaj al calitaţii vieții față de restul populaţiei.

Rezultatul studiului din 2009 încurajează donarea unui rinichi.