Pandemia de coronavirus a sporit sentimentul de corupție în Uniunea Europeană. Mai puțin de jumătate dintre europeni consideră că această criză a fost gestionată transparent de autorități, arată un barometru realizat de Transparency International. Studiul a scos la iveală că frecvența mitei este mai ridicată în România și Bulgaria.
Doar 4 din 10 persoane din Uniunea Europeană cred că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În țări precum, Franța, Polonia și Spania, 50% dintre cei chestionați au spus că a lipsit transparența în gestionarea crizei sanitare.
Cea mai afectată de corupție este asistența medicală – reiese din studiul realizat de Transparency International.
Aproape o treime dintre respondenți spun că s-au bazat pe relațiile personale pentru a obține anumite privilegii. În țări precum Cehia, Portugalia și Franța, jumătate dintre cei chestionați au spus că au apelat la cunoștințe pentru a avea acces la un serviciu public, în ultimele 12 luni.
Doar 6 la sută dintre persoanele chestionate au spus că au dat mită pentru a beneficia de îngrijiri medicale. În țara noastră, frecvența mitei este mai ridicată, de peste 20 la sută, iar, în Bulgaria, depășește 15 la sută.
În alte țări precum Ungaria și Polonia, autoritățile s-au folosit de criza sanitară pentru a slăbi democrația.
Transparency International îndeamnă guvernele Uniunii Europene să facă eforturi pentru o ieșire corectă și echitabilă din pandemie.
Barometrul a fost realizat, anul trecut, între octombrie și decembrie. Au fost chestionați 40 de mii de oameni din cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Florentina Mihăiță