Mii de gospodării din Transnistria sunt, în continuare, fără curent electric și fără căldură, după ce Rusia a întrerupt furnizarea gazelor către Republica Moldova. În plus, oamenii se confruntă și cu întreruperi în ceea ce privește furnizarea apei. Oficialii europeni îndeamnă autoritățile din Tiraspol să accepte ajutoarele umanitare și energia oferită de guvernul de la Chișinău.
Întreruperile de energie electrică s-au dublat și vor avea loc de două ori ori pe zi, câte patru ore fiecare, transmite printr-un comunicat Guvernul de la Chișinău. În numeroase localități, se va întrerupe curentul între 08:00 și 12:00 și între orele 16:00 și 20:00, iar în altele între 16:00 și 20:00 sau de la 20:00 până la miezul nopții.
E nevoie de aceste întreruperi pentru a asigura un echilibru între consum și energia disponibilă. Mai multe localități de pe malul stâng al Nistrului vor fi conectate la rețeaua electrică ce deservește între teritoriul Republicii Moldova și 7 generatoare vor fi trimise în raioanele Dubăsari și Anenii Noi.
Din păcate însă, autoritățile de la Tiraspol au refuzat până acum ajutoarele trimise de la Chișinău, iar purtătoarea de cuvânt a comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Anitta Hipper, într-un interviu pentru Politico le-a solicitat acestora să coopereze cu Guvernul de la Chișinău.
Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a anunțat că guvernul va acorda compensații financiare care să acopere scumpirile la energie electrică
„Începând cu luna ianuarie și consumul de energie electrică care nu este destinat pentru încălzirea gospodăriei va fi compensat de către guvern. Această compensație va fi disponibilă pentru toate gospodăriile care beneficiază deja de compensații la încălzire în sistemul de suport ajutor la contor, destinat de către guvern. Creșterile de tarif vor fi acoperite de compensații e către guvern”, a declarat Ministrul Muncii de la Chișinău, Alexei Buzu.
Rusia a întrerupt furnizarea gazelor naturale în Transnistria după ce la 1 ianuarie a încetat acordul cu Ucraina prinvind tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean. Moscova a refuzat să folosească rute alternative și a condiționat reluarea furnizării gazelor de plata unei datorii despre care autoritățile de la Chișinău spun că este inexistentă.
Sursa foto: Shutterstock