Reacții după ce Transnistria, teritoriu din estul Republicii Moldova a acuzat Chișinăul de presiuni și a cerut Moscovei să îi vină în ajutor. Guvernul Republicii Moldova respinge declarațiile Tiraspolului și transmite că „regiunea beneficiază de pe urma politicilor promovate de Chişinău”. Administrația de la Washington anunță că susţine „suveranitatea” Republicii Moldova.
Regimul de la Moscova a reacționat imediat la apelul separatiștilor din Transnistria și a transmis că „protejarea cetățenilor ruși” este una dintre prioritățile sale.
Să amintim contextul: Reuniunea de la Tiraspol unde s-a decis solicitarea ajutorului Moscovei a avut loc cu o zi înainte de discursul pe care Vladimir Putin urmează să-l rostească astăzi în Parlamentul rus.
Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, a transmis vicepremierul pentru Reintegrare într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău.
„Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul în cadrul legăturilor sale cu Uniunea Europeană”, a mai precizat vicepremierul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Oficialul moldovean a mai adăugat că aceste politici îi avantajează pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng al Nistrului.
De unde vine nemulțumirea Tiraspolului?
Congresul aşa-zişilor „deputaţi de toate nivelurile” din Transnistria a adoptat ieri o rezoluţie în care acuză Chişinăul de „război economic” împotriva Tiraspolului şi cere „măsuri de protecţie” din partea Rusiei în faţa presupusei „presiuni sporite” a Chişinăului, pe fondul tensiunilor din Ucraina vecină.
Nemulţumirea Tiraspolului survine după ce autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.
Reacţia diplomaţiei ruse nu s-a lăsat aşteptată. Ministerul rus de Externe a dat asigurări că pentru Moscova este o „prioritate protejarea” locuitorilor din Transnistria și că Rusia „va examina cu atenţie” cererea.
Independența Transnistriei nu este recunoscută de către comunitatea internaţională
Înlănţuirea acestor evenimente aminteşte de o situaţie similară din februarie 2022, când un apel al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a fost folosit de preşedintele rus Vladimir Putin ca unul dintre pretexte pentru declanşarea unui atac pe scară largă asupra acestei ţări, comentează AFP.
Transnistria și-a declarat separarea de Moldova la începutul anilor 90 după un scurt conflict armat cu armata guvernului de la Chișinău. Cu o populaţie majoritară de vorbitori de limbă rusă, independenţa acestui teritoriu situat de-a lungul râului Nistru nu este recunoscută de către comunitatea internaţională.
Chişinăul şi Uniunea Europeană acuză în mod regulat Moscova că încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Să mai amintim că la finele anului trecut UE a decis să deschidă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova.
Sursa foto: Shutterstock