Confidenţialitate

Transnistria cere să îi fie recunoscută independența

La o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, regiunea separatistă Transnistria cere să îi fie recunoscută independența, relatează Jurnal TV.

“Depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană este o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene. Depunerea cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinia noastră și fără consultări în formatele de negociere existente, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul așa-zisului minister de externe din regiune.

Potrivit autorităților separatiste, cererea de aderare la UE „indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria” și „paralizia formatului 5+2”.

„În noile circumstanțe, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător. Facem apel la ONU, OSCE, la mediatori și observatori, la comunitatea internațională în ansamblu, cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Republicii Moldovenești Nistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, se mai spune în comunicat.

Prin vocea președintelui Klaus Iohannis, România a anunțat că va sprijini Republica Moldova în demersul de aderare la UE.

Transnistria şi-a proclamat “independenţa” faţă de Republica Moldova în anii ’90, în urma unui război soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Însă, regiunea reparatistă nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Rusia are desfăşurați 1.300 de militari în Transnistria.

Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, sub pretextul că apără separatiștii din regiunile Doneţk și Lugask, a căror independență președintele Vladimir Putin a recunoscut-o anterior.