Guvernul a decis ca Hotelul Triumf din București, un monument istoric, să nu mai fie vândut la licitație, ci să rămână în proprietatea publică a statului.
Liviu Iolu, purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că mai multe instituții care nu au sedii proprii, printre care și Direcția Națională Anticorupție, au solicitat spații în care să-și desfășoare activitatea.
Guvernul nu a decis, însă, cărei instituții ar putea să-i revină clădirea hotelului Triumf.
Pe de altă parte, consultantul imobiliar, Georgian Marcu, e de părere că transformarea hotelului în clădire de birouri presupune o investiție foarte mare, care nu s-ar justifica.
Georgian Marcu spune că suma necesară pentru modificarea actualului spațiu de locuit din hotel în spațiu pentru birouri ar fi echivalentă, dacă nu chiar mai mare decât cea pentru construirea unei noi clădiri pentru DNA sau o altă instituție a statului, care nu are sediu propriu și plătește chirie pentru spațiul în care funcționează.
“Ideal ar fi ca hotelul Triumf să devină un hotel de 5 stele, al unui lant internațional, care ar ști să pună în valoare clădirea” – a declarat pentru Europa FM consultantul imobiliar, Georgian Marcu.
În ultimii ani, Hotelul a fost scos la licitație de mai multe ori, dar fără succes. Suma inițială a fost de 24 de milioane de euro, însă a scăzut de la an la an, ajungând la 14 milioane de euro – un preț subevaluat, potrivit consultantului imobiliar.
Lipsa unor investitori interesați de clădire poate fi explicată și prin lipsa de promovare la nivel internațional – mai spune Georgian Marcu.
Hotelul Triumf, în prezent, monument istoric, a fost ridicat în perioada interbelică. Mai exact, în 1935, de către arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf.
Hotelul, în sine, are o suprafață de 6.000 de metri pătrați, la care se adaugă o curte de 15.000 de metri. Inițial, clădirea a fost destinată funcționarilor BNR, iar după război a fot preluată de comuniști, pentru cazarea oaspeților din străinătate. În prezent, este una dintre cele mai valoroase proprietăți ale statului român, aflat într-o zonă centrală, pe Șoseaua Kiseleff. După 1990, statul nu a mai investit în această clădire. Ea s-a degradat, hotelul devenind unul de 2 stele, unde o cameră costă doar 50 de euro pe noapte.