România ar putea primi în perioada următoare o parte din cele 3,2 miliarde de euro, adică tranșa a doua din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Mai este nevoie doar de votul miniștrilor de Finanțe din Uniune, care ar urma să fie dat până la finalul lunii iulie, spune europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.
Vă reamintesc, Comisia Europeană a aprobat acordarea celei de-a doua tranșe de din PNRR, însă România va primi cu 50 de milioane de euro mai puțin pentru că nu a îndeplinit două ținte în domeniul energetic.
„Am avut două ținte neîndeplinite. Aceste două erau mici, neimportante, de aceea ponderea aplicată de Comisia Europeană a fost mică și suma reținută e de aproximativ 50 de milioane de euro. Există acord în Comisie privind aprobarea acestei tranșe, dar trebuie să meargă la un vot final la nivelul Consiliului miniștrilor de Finanțe după care se face plata. Se va întâmpla, probabil, până la finalul lunii iulie.
Avem apoi șase luni pentru rezolvarea celor două jaloane restante”, a spus Siegfried Mureșan.
România riscă să piardă însă mai mulți bani dacă ratează reformele importante, cum ar fi cea a pensiilor, mai afirmă Siegfried Mureșan. Eurodeputatul a explicat că începând cu tranșa a treia din PNRR reformele sunt considerate de importanță majoră, iar sumele suspendate pentru ratarea lor poate ajunge până la 500 de milioane de euro pe fiecare jalon.
„Începând cu tranșa a treia avem reforme semnificative, ținte și jaloane importante. Reforma pensiilor e una dintre ele. Pentru un jalon neîndeplinit riști să îți fie blocate până la 500 de milioane de euro.
Se aplică o pondere pe fiecare jalon. Dacă este de importanță obișnuită, suma reținută e de 100 de milioane. Dacă jalonul este de importanță mare, se poate aplica o pondere de cinci ori mai mare”, a explicat Siegfried Mureșan.
Foto: Inquam/George Călin