Traficul fluvial în zona Călărași –Ostrov este paralizat din cauza Dunării înghețate. Zeci de barje sunt prinse în chingile de gheață, bacul de la Călărași Ostrov este nefuncțional, traficul rutier fiind astfel deviat cu peste 150 de kilometri.
Imaginea Dunării înghețate este sinistră. Pe zeci de kilometri gheața contorsionată a prins în chingi barje, remorchere, macarale plutitoare. Echipajele de marinari primesc hrană și apă cu ajutorul elicopterelor de la Ministerul de Interne. În comuna Ostrov localnicii au reușit să sparga Dunărea pe o porțiune îngustă. Dincolo de uriaşul pod de gheaţă sunt trei insule pline cu mii de animale care au nevoie de hrană.
“A fugit gheața mai la vale și am mai spart și noi. Cu lopata, cu barca, Dacă nu treceam pe aici de câte ori era gheață de aceea subțire se astupa. Ducem lucernă la animale, trebuie să le dăm să mănânce că altfel…”
Oamenii locului sunt supărați că nu funcționează bacul. Călărași e mai aproape și în caz de nevoie ajung repede acolo, dar acum, cu Dunărea înghețată, trebuie să facă un ocol de 150 de kilometri. Ciprian Ivascu, mecanicul Bacului Ostrov -Călărași așteaptă dezghețul: “Prima dată au început să curgă sloiuri și, Dunărea fiind scăzută, au început să facă blocaje. Au curs până s-a înfundat. Mașinile merg pe rute ocolitoare, Cernavodă, Ruse prin Bulgaria.Nu se poate trece pe aici”, spune tânărul.
Supărat, mai ales pe autoritățile care nu vin să spargă gheața de pe Dunăre, este și morarul satului, Lucian Gârdea. “Ne afectează, suntem la moară. Așteptăm clienți, nu vin. De la Călărași nu pot să treacă cu bacul. E greu. Nu vin nici spărgătoare, nimic”.
În urmă cu cinci ani a mai fost înghețată Dunărea la Ostrov. Pericolul a fost mai mare atunci pentru că nivelul fluviului era crescut și gheața ajunsese la gospodării.