Viața e complicată în România, dar după ce că e așa, o mare doză de nefericire ne-o mai distribuim și singuri, de la unul la celălalt, cu insistență, cu nervi, uneori cu nesimțire, iar alteori cu mult umor.
Dacă cineva îți blochează mașina cu mașina lui poți să-i ridici ștergătoarele sau poți să-i desumfli roțile. Depinde cât tupeu ai, cât te lasă inima să vandalizezi o mașină sau cât ți-e teamă de un dosar penal. Riști cel puțin o amendă, dacă nu chiar mai mult pentru asta.
Orașele sunt însă din ce în ce mai aglomerate, spațiile de parcare de la blocuri sunt puține, iar internetul este plin de răzbunări rezidențiale.
Găsiți pe Facebook parbrize cu abțibilduri greu de dezlipit, sau celebra poză cu jeepul parcat pe o trecere de pietoni, căruia un pedestru i-a scris cu spary-ul cu vopsea pe capotă… trecere de pietoni, ce altceva?
Desigur, pe internet spiritul civic este aproape subînțeles. Toți sunt eroi acolo, că nu-i costă decât un like sau un share să fie de acord cu astfel de situații de vandalizare a unor autovehicule.
În realitate, câți trec nepăsători atunci când un șofer blochează o poartă sau o mașină, sau o pistă de bicicliști sau o trecere de pietoni?
S-a ridicat un răcnet de bucurie peste România atunci când Curtea Constituțională a decis că mașinile parcate aiurea nu mai pot fi ridicate de primării, până la emiterea unor norme de către guvern.
Mie mi s-a întâmplat să-mi ridice mașina în București și, la 600 de lei, cât era atunci amenda și deblocarea, credeți-mă te ustură, indiferent ce salariu ai.
Nu vreau să vă sugerez soluții, nu vreau să critic pe nimeni, nu vreau să laud pe nimeni. Vreau doar să vorbim despre infinitele situații în care ne facem unii altora viața mizerabilă.
Ți s-a întâmplat să fii blocat? Dar ți s-a întâmplat să blochezi, la rândul tău, pe alții? Ce e de făcut într-o astfel de situație? Crezi că posesorului îi pasă că i-ai ridicat ștergătoarele, sau ar merita ceva mai drastic, cum ar fi de exemplu o semnătură cu cheia?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-traficul-din-romania-22-februarie-2016