reportaj de Valentin Chisoceanu
Mulți dintre românii plecați în străinătate muncesc din greu pentru a trimite bani acasă, cu gândul că se vor întoarce în țara natală în câțiva ani, însă mulți dintre conaționali s-au integrat atât de bine în țările adoptive încât nu prea mai au motive să revină în România.
Pe soții Ursaciuc i-am putea încadra în a doua categorie. Au ajuns în Austria la începutul anilor 2000. Prima dată Elena, apoi Lucian.
Au început de jos, au prins curaj, iar în 2017, soții Ursaciuc se pot mândri cu faptul că sunt proprietarii a două restaurante, aflate chiar în centrul Vienei, pe o stradă ce aduce cu centrul istoric din București, dar mult mai liniștită.
Primul restaurant este cu specificul țării adoptive. Îl dețin din 2011 și are un nume sugestiv „Zumneuen Blumenstock” în traducere „O generație nouă”.
Al doilea este practic o ambasadă culinară a României sau mai bine spus a Bucovinei. A fost deschis în urmă cu două luni și a fost botezat Restaurantul Bukowina. ”I-am pus k și w pentru a fi citit de austrieci Bucovina. Dacă l-aș fi lăsat cum se scrie în română, s-ar fi citit Buțovina”, ne-a spus Lucian Ursaciuc, acum în vârstă de 34 de ani.
Cum a început povestea soților Ursaciuc
Elena Ursaciuc, în vârstă de 36 de ani, s-a angajat la începutul anilor 2000 într-un restaurant din centrul Vienei. La început spăla vase, apoi a ajuns chelner, după ce s-a acomodat și cu limba.
Au trecut anii, iar soții Ursaciuc au vrut să-și deschidă o afacere. Au observat că patronul restaurantului în care lucrau zi de zi nu prea se mai arăta interesat de local, așa că s-au hotărât să-l cumpere.
I-au adus îmbunătățiri, dar nu l-au modificat foarte mult, ținând cont că este o clădire istorică. I-au dat numele „Zumneuen Blumenstock” – O generație nouă.
Chiar dacă este un restaurant cu specific austriac, Elena și Lucian au ales să angajeze tot români, inclusiv la bucătărie. Acolo i-am găsit pe Elena și Octavian. Sunt din București și au venit pentru câteva luni în Austria, pentru că unul dintre copii este student acolo.
De altfel, Elena și Lucian spun că toată echipa este formată din români veniți în Viena.
Restaurantul Bukowina „s-a născut” în urmă cu două luni. Se află chiar lîngă localul cu specific austriac și a fost amenajat respectând tradițiile Bucovinei.
Cum era de așteptat și în restaurantul Bukowina am găsit la bucătărie două românce. Lili și Marina au venit acum doi ani în Austria tot din zona Bucovinei. Gătesc și acum ca acasă, așa că nu le-a fost greu să se acomodeze.
Soții Ursaciuc devin nostalgici atunci când vine vorba de România. Vin în țară de cel puțin două ori pe an, pentru a-și revedea părinții sau prietenii. Le este însă greu să spună dacă se vor întoarce acasă. Știu sigur că și în următorii ani vor fi ambasadorii României în Austria și vor promova tradițiile din Bucovina.