Confidenţialitate

Tradiţii şi superstiţii în noaptea Sfântului Andrei | FOTO

Sfântul Andrei este sărbătorit de români pe data de 30 noiembrie. În popor, această noapte are o încărcătură mistică şi este însoţită de numeroase tradiţii şi superstiţii.

Oamenii mai superstiţioşi sunt de părere că noaptea de 29 spre 30 noiembrie este o aşa-numită noapte magică, în care este nevoie de a recurge la diferite gesturi de protecţie.

Superstiţiile din bătrâni spun că în ajun apar strigoii, fiinţe cu suflete pedepsite, care bântuie străzile.

Pentru protecţie, tradiţiile din bătrâni spun că este nevoie ca pragurile locuinţei, uşile şi geamurile să fie unse cu usturoi.

De asemenea, oamenii mănâncă usturoi sau se ung pe corp cu acesta ori numai pe frunte, piept şi încheieturi, în seara Sfântului Andrei.

Conform superstiţiilor, ar trebui să nu îţi piepteni părul în această zi, să nu torci, să nu faci curat în casă sau să dai gunoiul afară.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, se crede că fetele îşi pot vedea ursitul, folosind diferite metode în funcţie de regiunea ţării.

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care îl visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

În Bucovina, fetele puneau sub cap 41 de fire de grâu, invocând îngerul păzitor și pe Dumnezeu să le arate în vis pe viitorul pețitor.

shutterstock-grau-2

Gospodarii obişnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prosperă le va fi casa şi familia.

shutterstock-grau

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. În popor se crede că dacă va fi cer senin în această noapte, iarna va fi una blândă.