Anul Nou este un moment de sărbătoare plin de semnificații în cultura românească, bogat în tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație. Acestea variază de la o regiune la alta, însă toate gravitează în jurul aceluiași scop comun: bunăstarea, belșugul și bucuria.
Tradiții și obiceiuri românești
1. Plugușorul
Plugușorul este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Anul Nou în România. Este o urare tradițională rostită de tineri care merg din casă în casă. Tinerii care merg cu plugușorul sunt poftiți în curte de cei care sunt colindați și sunt ascultați până ce jocul sau sceneta se termină. Urarea Plugușorului este însoțită de strigăte, de sunete de clopoței și pocnete de bici.
În unele sate din România, tinerii merg la colindat chiar cu un plug. Potrivit tradiției, mersul cu Plugușorul are loc pe 31 decembrie, seara, în ajunul Anului Nou.
2. Sorcova
Sorcova este un obicei îndrăgit în special de copii. În dimineața zilei de 1 ianuarie, aceștia merg la rude sau vecini cu o ramură decorată numită „sorcovă” și rostesc o urare care promite sănătate, noroc și viață lungă.
Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar „surov”, care face referire la ramura tânără a unui copac. Sorcova joacă rolul unei baghete magice care are rolul de a oferi celor colindați întocmai urările de bine din versurile colindului.
3. Capra și Ursul
Capra și Ursul sunt colinde-spectacol însoțite de dansuri și costume speciale.
Capra: Tinerii poartă un costum tradițional cu măști colorate și dansează în ritmuri specifice, acompaniați de muzicanți. Capra simbolizează fertilitatea și bunăstarea. Umblatul cu Capra de Anul Nou este unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale tramsmis din generație în generație.
Ursul: Obiceiul este caracteristic Moldovei și Bucovinei. Dansatorii poartă blănuri și măști de urs, sugerând regenerarea și puterea naturii.
Superstiții de Anul Nou
- De Anul Nou nu se împrumută bani pentru că se spune că vei da bani tot anul.
- În noaptea de Revelion porți îmbrăcăminte de culoare roșie ca să-ți meargă bine tot anul și să ai noroc.
- Prima persoană care îți intră în casă de Anul Nou trebuie să fie un bărbat și să facă pasul cu piciorul drept pentru a lăsa noroc și bogăție în casa ta.
- Noaptea de Revelion se petrece cu mult zgomot – în popor se spune că doar așa putem alunga spiritele rele.
- Dacă doriți să aveți succes la muncă este bine ca în prima zi din an să faceți o activitate din sfera voastră profesională.
- În noaptea dintre ani, chiar la miezul nopții este bine să ne punem dorințe care să se împlinească pe parcursul anului.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, celebrat pe 1 ianuarie