Confidenţialitate

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, cum este cunoscută sărbătoarea în popor, este prăznuită anual la data de 15 august. Sărbătoarea marchează moartea și îngroparea Maicii Domnului, dar și mutarea ei la cer.

Deși nu există foarte multe informații despre acest praznic în Biblie, regăsim precizări umeroase în cântările de la Vecernia și Utrenia acestei sărbători, notează crestinortodox.ro.

Un înger îi spune Sfintei Maria că va urma să treacă la cele veșnice, așa că Maica Domnului urcă pe Muntele Măslinilor să se roage, iar apoi îmaprte văduvelor și săracilor hainele sale și își cere iertare de la toți. După ce i-a binecuvântat pe toți, Sfânta Maria a murit în brațele fiului său, mai scrie crestinortodox.ro.

Tradiții și Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

1. Împărțitul de struguri, prune și faguri la biserică. Tămâiatul mormintelor

În dimineața zilei de 15 august, femeile merg la biserică, unde împart struguri, prune și faguri de miere, iar apoi merg la cimitir să tămâieze mormintele rudelor.

2. Ciobanii coboară oile de la munte

Ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații schimbă pălăria cu căciula. De asemenea, se interzice dormitul pe prispa casei.

3. Năvalnicul, planta cu care fetele seduc pețitorii

În ziua de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii domnului fetele poartă frunze de năvalnic pentru a se face plăcute pețitorilor.

4. Se deschide sezonul nunților și se adună plantele de leac

În satul tradițional se deschide sezonul nunților de pe 15 august.

Tot 15 august este cea mai bună de zi pentru adunatul plantelor de leac, se spune în popor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețul mediu pentru un zbor către România în perioada minivacanței de Sfânta Maria a crescut cu 23% față de 2022 | AUDIO