Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările românești în The Guardian.
De la piftie şi sarmale, la julbord sau deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.
Lisabona
În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie şi deserturi care mai de care îţi fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în faţa patiseriilor şi cofetăriilor vorbesc de la sine. Sonhos (vise), gogoşi date prin zahăr şi scorţişoară, făcute cu făină, ou sau dovleac fiert pasat, le găsiţi la Pastelaria Versailles, o superbă cafenea în stil art nouveau, construită în 1922. Bolo rei (tortul rege) este probabil cea mai popular desert din Portugalia. Confeitaria Nacional a introdus această prăjitură franţuzească în Lisabona, în secolul 19, iar portughezii au adoptat-o imediat. Cu un aluat uşor, nu este prea dulce, iar nucile şi fructele confiate îi dau un gust deosebit, notează The Guardian.
Bruxelles
Parfumul biscuiţilor copţi cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia. Speculoos, un biscuite crocant cu zahăr brun şi scorţişoară, este savurat tot anul şi este cunoscut în toată lumea prin versiunea în miniatură care se serveşte la cafea.
Însă prima oară aceşti biscuiţi au fost asociaţi cu ziua Sfântului Nicolae. În timpul lunii decembrie, patiserii din Bruxelles pregătesc speculoos sub formă de brazi de Crăciun. Cel mai vânat loc, cu cei mai gustoşi biscuiţi, este Maison Dandoy.
Praga
Mirosul de peşte şi de pâine dulce cuprinde străzile din Praga în perioada Crăciunului. Comercianţii de peşte, îmbrăcaţi în port popular, vând crap viu direct din tancuri uriaşe umplute cu apă. Reţeta orginală i-a fost atribuită Magdalenei Dobromila Rettigova, supranumită mama bucătăriei ceheşti. Crap prăjit cu salată de cartofi este preparatul care nu lipseşte de pe masa tradiţională de Crăciun încă din secolul 19. Cehii păstrează mereu un solz, îl usucă şi-l păstrează în portofel ca să le aducă noroc.
Vanocka este o pâine dulce tradiţională, inventată în secolul 16, care este servită în dimineaţa zilei de Crăciun. Numele provine de la Vanoce, Crăciun în limba cehă. Conţine migdale tocate, coajă de lămâie, anason, nucşoară. La final, este acoperită cu zahăr pudră. Eska şi Antoninovo Pekarstvi sunt două locuri renumite unde te poţi bucura de acest desert. Se mânâncă şi cu unt şi miere pe deasupra.
Berlin
Unul dintre cele mai vechi mituri legate de Berlin are legătură cu o tradiţie culinară germană şi cu un preşedinte american. În iunie 1963, preşedintele american John F. Kennedy s-a făcut de râs spunând “Ich bin ein Berliner”, care în germană înseamnă sunt o gogoaşă. De fapt, termenul german pentru gogoasă umplută cu gem este Berliner pfannkuchen. În cele mai multe zone din ţară, oamenii se referă la ea spunând Berliner – însă în Berlin se numeşte pfannkuchen. Gogoşile se vând mai tot anul, dar sunt asociate cu petrecerile de Anul Nou. Potrivit tradiţiei, la opt gogoşi umplute cu gem, scapi şi una cu muştar pentru un oaspete mai puţin norocos.
Moscova
Salata rusească, o farfurie bogată în maioneză, cu legume, cartofi, şuncă, ouă, este nelipsită de pe masa de Crăciun a ruşilor. Cea mai scumpă se găseşte la Mari Vanna.
Copenhaga
Budinca rece de orez cremoasă, risalamande, este preparatul preferat al danezilor. Se serveşte cu migdale tocate şi sos fierbinte de cireşe. Danezii sărbătoresc Crăciunul în seara de 24 decembrie când această budincă este servită într-un bol mare, cu o migdală întreagă. La cine ajunge migdala, acela va primi un cadou. Alte preparate tradiţionale ale danezilor: smørrebrød, hering şi schnapps.
Bucureşti
În zonele rurale ale României, tăierea porcului este o tradiţie, notează The Guardian. Farfuriile cu produsele din porc sunt preferate şi în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările sunt şi ele trecute pe listă de către jurnaliştii britanici. Pentru cine vrea să viziteze Bucureştiul în perioada Crăciunului şi să deguste bunătăţurile tradiţionale româneşti, sunt recomandate restaurante precum Caru’ cu bere, Hanu’ lui Manuc şi Curtea Berarilor .
Stockholm
Julbord, bufetul tradiţional suedez, conţine preparate ca Jansson’s Temptation (cartofi cu anşoa), dopp i grytan (pâine cu supă de porc), lutfisk (un fel de piftie de peşte alb), risgrynsgröt (asemănător cu pilaful) şi julskinka (şunca de Crăciun), toate servite cu o bere dulce fără alcool, numită julmust.
Paris
Masa tradiţională de Crăciun înseamnă Le Reveillon şi este celebrată pe 24 decembrie. Înseamnă foie gras, stridii, somon afumat, curcan, prăjitură cu ciocolată, numită buche, şi şampanie.
Madrid
Fructele de mare, mielul, curcanul şi plătica nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Turrón (nuga spaniolă), polvorones (biscuiţi) şi mantecados (biscuiţi cu untură ) sunt dulciurile tradiţionale.