Confidenţialitate

Toți senzorii de poluare din București au fost pe roșu. Garda de Mediu spune că nu a primit sesizări privind arderi ilegale | AUDIO

Poluare uriașă în Capitală, miercuri dimineață. Stațiile care măsoară calitatea aerului au arătat depășiri de peste 4-5 ori ale limitelor maxime admise de poluare. De altfel, bucureștenii au resimțit mirosul insuportabil.

Contactați de Europa FM, reprezentanții Gărzii de Mediu au spus că sunt pe teren și fac verificări. Ei cred că vină pentru nivelul ridicat de poluare ar fi traficul și încălzirea locuințelor.

La primele ore ale dimineții, bucureștenii au simțit un miros înecăcios, iar senzorii care măsoară calitatea aerului au arătat că poluarea a atins un nivel alarmant. Oana Neneciu este coordonatoarea rețelei aerlive.ro:

„La ora 08:00, toți senzorii din rețeaua AerLive erau roșii. Și senzorii de pe rețeaua națională de pe calitateaer.ro la fel. Valorile particulelor în suspensie PM2.5, pe care noi le măsurăm în AerLive, erau de peste 4-5 ori mai mari față de maxima admisă pentru protejarea sănătății umane. În continuare avem zone unde valori sunt foarte mari, zonele de sud și nord-vest sunt cele mai afectate. Ne scriu oamenii încontinuu: nu putem să stăm afară în anumite zone din București și noi le recomandăm urmăritorilor noștri să nu facă mișcare în aer liber în aceste dimineți, când aerul este extrem de poluat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Garda de Mediu București nu a primit nicio sesizare privind arderi ilegale, a spus la Europa FM șeful acestei instituții, Viorel Tufeanu:

„Efectivul comisariatului București se află pe teren, s-a aflat pe teren în ultimele zile (…) Pe telefonul de permanență pe care îl avem interconectat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu am recepționat nicio solicitare referitoare la arderi de deșeuri de orice fel.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum se explică totuși nivelul ridicat de poluare? Șeful Gărzii de Mediu București și Oana Neneciu de la AerLive au puncte de vedere ușor diferite:

„Avem traficul rutier coroborat cu salubrizarea stradală, pe un fond de calm atmosferic, care nu favorizează dispersia particulelor în suspensie, avem încălzirea rezidențială și aici acordăm atenție pentru a se utiliza combustibilul reglementat de lege”, spune Viorel Tufeanu.

„Îl explicăm în general prin arderile ilegale. Chiar dacă Garda de Mediu spune că nu a primit sesizări, se poate simți pur și simplu dacă ieșim afară, simțim miros de deșeuri arse, dar aș spune că aceste valori n-au cum să fie date decât de o combinație între toți acești factori, deci avem trafic, termoficare și arderi ilegale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bucureștenii sunt sfătuiți ca în zilele în care resimt un miros irespirabil să evite activitățile în aer liber. Particulele fine de praf ajung în plămâni și, în timp, provoacă boli respiratorii și cardio-vasculare și chiar cancer.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Ilfov: Un bărbat a păcălit mai multe persoane care doreau să cumpere case. A abandonat lucrările și a dispărut | AUDIO