Tot mai mulți adulți au ajuns la spital, în această perioadă, din cauza virozelor. Mulți au luat răceala de la copii și au ajuns să dezvolte tuse persistentă și chiar pneumonii, a spus în emisiunea Deșteptarea Beatrice Mahler, managerul Institiutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
„Sunt mult mai mulți adulți care ajung cu o tuse trenantă după acest episod de firoză sau pneumonii care necesită tratament antibiotic. Sunt mult mai mulți decât în anii trecuți, manifestările sunt mult mai brutale și sunt de cele mai multe ori în relație cu copiii care sunt în comunități și care ajung acasă cu viroze respiratorii, care până la urmă transmit infecția întregii familii.”
Medicul pneumolog Beatrice Mahler a spus și cum se explică faptul că mulți dintre cei care răcesc în această perioadă se vindecă mai greu:
„Pe de o parte agresivitatea crescută a acestor tulpini virale care acum au și ele terenul de acțiune, ca să ne referim la modalitatea lor de acțiune, iar pe de altă parte organismul nostru. Nu trebuie să uităm că atunci când vorbim de imunitate vorbim de mai multe aspecte, nu doar tratamentul cu tablete, nu doar vaccinarea, ci și întreaga condițiile a noastră de trai, de la somn, de la alimentație, de la nivelul de stres. Probabil că după doi ani de pandemie, așa cum atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății, stresul a ajuns la o cotă suficient de mare în populația generală încât să afecteze imunitatea.”
Medicii ne recomandă să fim atenți la tusea persistentă, dar și la la durerile de cap ce pot prevesti o sinuzită care se poate agrava.
Cei care prezintă astfel de simptome sunt sfătuiți să nu amâne vizita la doctor.
Foto: Shutterstock
Citește și: Minutul de Sănătate: Virozele respiratorii | AUDIO