Confidenţialitate

Tot mai mulți magistrați au cerut să iasă la pensie, pe fondul temerilor că în curând se vor schimba condițiile de retragere din activitate

Pensiile speciale, motiv de noi dispute la nivel înalt privind pensionarea magistraților dar și condițiile de pensionare pentru alte categorii. Numeroși magistrați au cerut recent pensionarea iar ministrul Justiției atenționa că, dacă se vor face modificări privind vârsta de pensionare și nivelul pensiei, se va ajunge la un val de pensionări.

Totul vine pe fondul temerilor că se vor schimba, în curând, condițiile de pensionare și după recomandările Băncii Mondiale, care asigură consultanță Ministerului Muncii la elaborarea proiectului privind pensionările.

Prin viitoarea lege a pensionării, dacă s-ar aplica recomandările Băncii Mondiale, ar trebui ca pensiile magistraților să nu fie mai mari față de ultimul salariu, vechimea în muncă să fie de cel puțin 30 de ani iar vârsta de pensionare să crească, treptat, în următorii 5 ani, până la 65 de ani față de pragul de 60 ani, cât este acum.

Cât despre nivelul pensiei, va reprezenta 65% din salariul brut plus sporuri și nu 80% plus sporuri, cât este acum.

Au fost lansate mai multe semnale critice din partea sistemului judiciar, de la secțiile de judecători și procurori ale CSM și de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Într-un comunicat, Instanța Supremă arăta că actualele pensii ale magistraților reprezintă „o compensație parțială a condițiilor de muncă, a riscurilor și responsabilităților pe care le implică exercitarea acestor profesii, precum și a regimului de incompatibilități și interdicții” din timpul carierei.

Până acum, sunt cunoscute 63 de solicitări recente de pensionare. Între magistrații care vor pensionarea – și judecătoarea Gabriela Baltag, membră a Consiliului Superior al Magistraturii – notează site-ul Hotnews.

Ar urma ca joi, de la ora 10.00, secția pentru judecători a CSM să discute aceste cereri de pensionare.

Foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentarii au amânat, din nou, supunerea la vot a proiectului care le anulează pensiile speciale. „Încă un pumn în gura democrației”, acuză USR