O schemă de vaccinare combinată, precum un vaccin AstraZeneca urmat de rapel cu un vaccin de tip ARN mesager, oferă o bună protecție împotriva noului coronavirus, a arătat un studiu realizat în Danemarca, țară care a suspendat folosirea vaccinului AstraZeneca, după apariția primelor cazuri de tromboze.
În România, la începutul lunii aprilie, erau peste 200 de mii de români care își anulaseră programarea la vaccinare cu serul AstraZeneca, unii din motive medicale, alții de teamă că vor dezvolta tromboze.
Mulți dintre ei își doresc să se vaccineze, dar autoritățile din România nu au aprobat încă utilizarea schemei combinate – atrage atenția la Europa FM, epidemiologul Octavian Jurma.
Pe 1 iulie, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea că există deja aprobare din partea comisiei de epidemiologie pentru folosirea vaccinării combinate și în România, dar decizia va fi luată după o evaluare a tuturor datelor științifice.
Studiul realizat în Danemarca pe 144 de mii de oameni, vârstnici și angajați din domeniul medical, a arătat că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare – adică vaccin AstraZeneca, urmat de rapel cu Pfizer – riscul de infectare cu SARS-CoV-2 s-a redus cu 88% în comparaţie cu persoanele nevaccinate.