Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, economia Europei cedează în fața crizei. Deși se spera că în 2022 economia se va reface după pandemie, totul s-a schimbat odată cu invazia rusă în Ucraina. România nu face excepție. Cel mai important semnal este numărul în creștere al firmelor închise care în unele județe, precum Olt, e și cu 140% mai mare comparativ cu anul trecut.
Analiștii economici consideră că recesiunea este acum aproape inevitabilă în contextul inflației mari și a penuriilor de energie și gaze anticipate pentru la iarnă, scrie Reuters. Schimbarea este dramatică pentru că în urmă cu un an majoritatea specialiștilor prognozau pentru 2022 o creștere economică de aproape 5%.
Perspectiva recesiunii se observă și în România, unde numărul de firme nou înființate a scăzut în prima jumătate a acestui an cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În plus, s-au închis cu circa 18% mai multe firme decât în 2021, un an marcat de pandemie, deși 2022 ar fi trebuit să fie un an al revenirii economice, spune la Europa FM Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
În județele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic și social se înregistrează mai multe închideri și radieri de firme comparativ cu restul țării:
„Județul Olt are o dinamică a dizolvării firmelor de 140%, Tulcea este undeva la 63% rată a suspendărilor, Vaslui 50%, mai sunt foarte multe exemple care trec de 30-40% ca dinamică a închiderilor, cum sunt județul Alba sau județul Bistrița Năsăud, Covasna, Caraș Severin, Prahova chiar este peste 40%.”
Ar fi fost nevoie de programe pentru independența energetică a companiilor, dar e deja târziu acum pentru a mai monta panouri solare sau pompe de căldură, explică Florin Jianu.
El le cere politicienilor să intervină puternic pentru limitarea scumpirilor energiei și combustibililor prin plafonarea prețurilor:
„Altfel vom asista la un dezastru economic, ați văzut și iarna trecută când o lună de zile nu a fost acoperire pentru prețurile din energie că primele afectate au fost firmele din industrie, de fapt din producția reală a României, din valoarea adăugată a României. Ori consecințele vor fi dramatice, dacă nu se va interveni cel puțin pe partea de prețuri în această iarnă.”
Industria, agricultura, construcțiile, cele mai consistente ramuri ale economiei românești, vor pica primele în contextul scumpirilor energiei și gazelor, mai avertizează președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
„Nu poți să aduci valoarea adăugată într-o economie doar cu servicii sau comerț”, mai spune Florin Jianu.
Foto: Shutterstock