Un fenomen extrem de periculos pare că ia amploare în România. Sunt tot mai dese cazurile în care oamenii folosesc pentru uz propriu soluții de deparazitat animalele sau pentru uz veterinar, iar apoi ajung la spital – de cele mai multe ori la terapie intensivă. Astfel de intoxicații pot duce chiar la decesul persoanei. Cel mai recent caz s-a întâmplat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Un băiat de 16 ani a murit în urma unei intoxicaţii cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale. Specialiștii atrag atenția că una dintre cauze este gradul avansat de analfabetism științific la nivelul populației generale.
Băiatul de 16 ani din localitatea Ilişua, județul Bistrița Năsăud a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost intoxicat cu un antiparazitar folosit pentru animale. Era în stop cardiorespirator, iar medicii nu au reușit să îl salveze.
Analfabetismul științific, una dintre cauze
De la începutul anului, în România s-au înregistat zeci de astfel de cazuri. Una dintre cauze este analfabetism științific din rândul populației, a explicat la Europa FM Oana Dobre-Dimofte, fondatoarea platformei „Educație Privată”.
„Conform celui mai recent studiu, din 2019, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca rată a populației alfabetizate științific – deci avem cel mai mare grad de analfabetism științific”, a explicat la Europa FM Oana Dobre-Dimofte.
Cazurile în care substanțele toxice pentru om sunt folosite greșit și în mod periculos sunt atât din mediul rural cât si din mediul urban
„Faptul că se întâmplă aceste incidente cu soluții de deparatizare în mediul rural cred că este doar o chestiune legată de specificul mediului: acolo există animale, acolo există soluții de deparatizare. Însă, gestionarea periculoasă a substanțelor există în alte feluri și în mediul urban”, a mai spus la Europa FM Oana Dobre-Dimofte.
O soluție ar fi campanie de conștientizare și educație sanitară în rândul părinților, afirmă ministrul Sănătății Alexandru Rafila
Alexandru Rafila: „Sigur, noi, ca medici, putem să încercăm să ne educăm pacienții în domeniul prevenției în domeniul Sănătății, dar școala trebuie să rezolve lucrurile astea. În mod evident, oamenii fac lucrul acesta din neștiință sau din neglijență. Putem să facem campanii de informare, dacă vreți, apropo de expunerea le toxice”.
Jurnalist: În momentul acesta există o astfel de campanie?
Alexandru Rafila: „Nu există”.
Sursa foto: Shutterstock