Confidenţialitate

Tot mai multe brutării din Europa, inclusiv din România, se închid sau își reduc producția din cauza scumpirilor din sectorul energetic | AUDIO

Scumpirea gazelor și a curentului electric i-a făcut pe mulți patroni de brutării să-și închidă afacerile sau să-și reducă producția. Astfel de cazuri sunt în multe țări europene, inclusiv în România, după cum reiese dintr-un reportaj realizat de jurnaliștii Euronews.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În reportajul difuzat de Euronews, patronul unei brutării din orașul olandez Delft a povestit că de la 1400 de euro pe lună factura la gaze a ajuns să plătescă 12-13 mii de euro lunar și nu-și mai poate ține afacerea, o mică afacere de familie începută în urmă cu 100 de ani, când pâinea era livrată cu căruțe trase de cai. El a amintit că Guvernul a decis să le acorde brutarilor împrumuturi ieftine ca să-și înlocuiască cuptoarele pe gaz cu cele electrice, însă acesta a ales să nu riște.

O brutărie cu 400 de angajați, din România, are o factură la curent electric cu 30.000 de euro mai mare

În România, la Urlați, o brutărie cu 400 de angajați a ajuns să plătească echivalentul a 50.000 de euro pe lună pentru curent în loc de 20.000 de euro, după cum au mărturisit proprietarii brutăriei. Ei mizează pe un mai mare ajutor din partea statului român.

„Cea mai mare problemă a noastră este costul ridicat al energiei electrice. Mi-aș dori și ne-am dori cu toții să fim incluși în această schemă de compensare și pentru curent electric”, spune Bogdan.

Angajații brutăriei fac față cu greu scumpirilor

În reportaj apar și doi angajați ai brutăriei, soț și soție, care povestesc că fac cu greu față scumpirilor.

„Noi nu am dat drumul la centrală din cauza costurilor pentru că nu avem cu ce plăti. Vreau să mai tragem așa, să mai ținem. Facturi, mâncare, îmbrăcăminte. Nu ne mai permitem concedii, nu ne mai permitem absolut nimic”, spune Cristinel.

„Anul acesta, de exemplu, nu am plecat nicăieri la mare. Anul trecut am fost la bulgari vreo zece zile. Anul acesta…”, spune soția lui Cristinel.

Una dintre cele mai vechi brutării din Roma și-a redus producția după ce a închis cuptorul electric

Iar în Roma, una dintre cele mai vechi brutării, Forno di Campo de’ Fiori și-a redus producția, după ce a închis cuptorul pe bază de curent. Patronul a povesit că gazele și curentul electric au ajuns să coste de 4-5 ori mai mult față de anul trecut și, deși a scumpit pâinea cu 12%, iar statul a aprobat pachete de ajutor, se descurcă foarte greu cu plata facturilor care ajung la 12 mii de euro lunar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Majorarea salariului minim, un efort uriaș pentru firmele mici. „Evident că nu-mi permit. Probabil o să mai pierdem din angajați”, spune un patron | AUDIO