Torționarul Ioan Ficior a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Sentința Curții de Apel București nu este definitivă.
“Sperăm ca înfăpturirea justiției să se facă în cele mai optime condiții în momentul în care vom dezbate apelul. Sperăm la o achitare pe fond. Nu e vorba de probe, este vorba despre aplicarea unor instituții juridice cum ar fi prescripția. După 1990 nimic nu a împiedicat organele statului să își facă datoria. Dacă ne vom gândi la consecințe, la rolul preventiv educativ, evident nu își va atinge scopul. Statul este cel care plătește, adică noi toți”, a declarat Simona Chitea, avocata lui Ioan Ficior.
Procurorul de caz a cerut la ultimul termen al procesului o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru torționarul Ioan Ficior, având în vedere că are 87 de ani, deși pentru infracțiunile de care este acuzat s-ar impune condamnarea lui pe viața.
“Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Anchetatorii susțin că în perioada 1958-1963 în care Ioan Ficior a fost comandantul Penitenciarului de la Periprava au murit 103 deţinuţi.
La ultimul termen al procesului din 17 martie, Ioan Ficior spunea că nu are nicio remușcare.
Sentința Curții de Apel București, care nu este definitivă, vine la doar o lună după ce un alt torționar, Alexandru Vișinescu, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Vişinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu mai bine de 50 de ani în urmă.