Confidenţialitate

Top dimensiuni pentru anvelopele pentru camioane (P)

Anvelopele pentru camioane sunt în continuă evoluție. Integrează deci din ce în ce mai mult tehnologii pentru performanțe fără pereche. De asemenea, câștigă și în diametru, astfel că 22,5 inchi a devenit dimensiunea standard pentru camioane. Datorită acestor schimbări, este interesant de văzut care sunt dimensiunile unor anvelope pentru camioane, care sunt cele mai folosite.

Anvelopele pentru camioane în trei dimensiuni

Iată deci care sunt dimensiunile cele mai folosite atunci când vine vorba despre anvelope pentru camioane, foarte apreciate de către directorii de companii și managerii de flote.

Această selecție este alcătuită exclusiv din anvelope de 22,5 inchi. Alegerea acestei dimensiuni se explică în special prin câștigurile obținute la conducerea vehiculului greu. În detaliu, șoferul va beneficia de:

– performanțe mai bune de accelerare și de frânare,

– o mai bună manevrabilitate a autocamionului în mișcare,

– o precizie mai mare la volan,

– o îmbunătățire clară a confortului la volan,

– și o greutate echivalentă cu cea a unei anvelope mai mici (în funcție de gama și marca aleasă).

1. 385/65 R 22.5

Profitând de o lățime confortabilă a benzii de rulare – 38, 5 cm, această primă dimensiune este cea mai comună la ora actuală pe camioanele care au fost puse recent în circulație. Deci, este logic să se vadă pe piață o cerere din ce în ce mai mare pentru aceste anvelope. Astfel că, se va regăsi această dimensiune atât pe remorci, cât și pe majoritatea camioanelor de transport de mărfuri din circulație. Iată care sunt speficitățile aduse de aceste dimensiuni:

  • Lățimea benzii de rulare: 385 mm,
  • Înălțimea peretelui lateral: 65% din lățimea anvelopei, adică 250 mm,
  • Diametrul interior al jantei: 22,5 inch.

2. 315/80 R22.5 & 315/70 R22.5

Este o dimensiune de anvelope pentru camioane destul de des întâlnită de piață. Cele două dimensiuni de anvelope pentru camioane sunt utilizate în principal pe axele de direcție (față), dar și pe axele motoare (tracțiune) ale camioanelor fabricate în Uniunea Europeană.

Caracteristicile acestor anvelope:

  • Lățimea benzii de rulare: 315 mm,
  • Înălțimea peretelui lateral: 70% și 80% din lățimea anvelopei, adică 220 și, respectiv, 252 mm,
  • Diametrul interior al jantei: 22,5 inch.

3. 13 R22.5

Această dimensiune se folosește mai ales pentru camioanele care sunt destinate unei utilizări mixte sau pe șantier. Este un model de anvelope pentru camioane special destinate pentru șantier și drumurile din jurul său. Sunt robuste și ideale pentru menținerea unor încărcături grele pe șantiere, mine sau cariere.

Specificații pentru pneuri 13 R22.5:

  • Lățimea benzii de rulare: 307 mm,
  • Înălțimea peretelui lateral: 80% din lățimea anvelopei, adică 245 mm,
  • Diametrul interior al jantei: 22,5 inch.

Motivele măririi dimensiunilor anvelopelor pentru camioane

La fel ca și în cazul autoturismelor, mărimea roților și deci și a anvelopelor a crescut destul de mult în ultima vreme. Pe vremuri, erau destul de des întâlnite camioane echipate cu roți de 15, 17,5 și chiar 19,5 inchi. Dar, sunt din ce în ce mai populare și cele cu dimensiuni de 22,5.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, producătorii de automobile sunt cei care încurajează producătorii de anvelope să dezvolte o anumită dimensiune de anvelope și să o transforme într-un “standard”. Acest diametru al roții este selectat pe baza studiilor de proiectare a autocamionului, în funcție de caracteristicile sale specifice:

puterea mașinii.

capacitatea de frânare, mai ales mărimea discurilor și a etrierelor de la frână.

suspensii.

Datorită unor roți cu dimensiuni mai mari, constructorii de automobile sau camioane au posibilitatea de a instala frâne cu o dimensiune mai mare. Astfel, se pot ameliora performanțele la frânare. Dar, în același timp, se pot ameliora și siguranța soferului și a pietonilor.

Cu frâne mai bune, un camion se va opri pe o distanță mai scurtă înainte de o imobilizare definitivă. În acest caz, se va putea evita ciocnirea a două mașini în cazul unei situații imprevizibile. Aici intră traversarea intempestivă a unui pieton sau a unui animal, schimbarea neanunțată a direcției sau oprirea bruscă a vehiculului din față etc.

În același timp, o anvelopă cu o dimensiune mai mare oferă mai mult confort pentru șofer. Mai precis, nu va mai simți atât de tare gropile de pe șosele la volanul camionului. În plus, dacă o anvelopă de 22, 5 inchi oferă o rezistență mai slabă la rulare, șoferul va aprecia o scădere a consumului mediu de carburant și deci are și un avantaj sau beneficiu atunci când vorbim despre impactul asupra mediului.

De asemenea, există și un argument estetic pentru a justifica decizia de a standardiza dimensiunea de 22,5 inch. Un autocamion echipat cu această dimensiune de anvelope este mai atractiv din punct de vedere vizual decât unul cu roți de 17,5 sau 19,5 inch.

Determinarea dimensiunii anvelopei pentru autocamion

După ce ai determinat dimensiunea anvelopei tale, este important să știi dacă aceasta este conformă cu legea. Este esențial să respecți legislația țării în care este înmatriculat vehiculul, deoarece este strict interzisă montarea unei anvelope pe o jantă care nu este omologată, în special din motive de siguranță, deoarece acest lucru poate duce la:

– Uzura și chiar deteriorarea roții și a anvelopei

– Aderență slabă și reducerea duratei de viață a anvelopei.

Determinarea utilizării corecte a anvelopei pentru camioane

Pentru a găsi anvelopa cea mai potrivită pentru nevoile tale, va trebui să acorzi o atenție deosebită utilizării pe care o vei face. În prezent, se poate clasifica tipul de utilizare în cinci categorii:

– Călătorii pe distanțe lungi pe autostrăzi și drumuri naționale

– Călătorii pe distanțe scurte și lungi pe toate tipurile de drumuri

– Distanțe mixte pe drumuri, șantiere și cariere

– Traversări în zonele urbane

– Deplasări cu autospeciale civile sau militare pe suprafețe neamenajate.