De la marea evadare din cel de-al Doilea Război Mondial, până la cea din Alcatraz, vă invităm să aflați cele mai impresionante și cunoscute fugi din istorie.
1. Evadarea din Alcatraz
Evadarea din celebra închisoare Alcatraz nu s-a dovedit uşoară în cei 29 de ani de funcţionare ai penitenciarului. Însă pe 11 iunie 1962 trei deţinuţi au reuşit să fugă de pe insula Alcatraz.
Frank Morris, John Anglin şi Clarence Anglin au pus la în aplicare unul dintre cele mai complicate planuri de evadare. Aceştia s-au căţărat pe tuburile de ventilaţie ale unui şemineu şi au ajuns pe acoperişul clădirii. Apoi, cei trei au coborât de pe clădire, au fugit către bărcile de cauciuc din apropriere şi au vâslit în larg.
Frank Morris şi fraţii Anglin nu au fost prinşi până acum, iar FBI-ul este încă pe urmele lor, deşi mulţi cred că aceştia au pierit în apele golfului San Francisco care înconjoară insula Alcatraz.
2. Evadarea din Libby
În timpul Războiului Civil American, 109 oameni au reuşit să evadeze din închisoarea Libby din Richmond, Virginia, în februarie 1864. Însă doar 59 au putut să spună apoi că au scăpat de infernul detenţiei în acea închisoare.
Din cei 109 de prizonieri, 48 au fost capturaţi din nou, iar doi au murit în apele râului James. Evadarea celor 59 de oameni a fost posibilă prin coordonarea de către colonelul Rose şi maiorul Hamilton a mai multor echipe pentru săparea unui tunel.
3. Evadarea din Închisoarea Labirint
În 1983, 38 de deţinuţi au reuşit imposibilul: au evadat din închisoarea de maximă securitate ”Labirintul” (The Maze) din vestul oraşului Belfast, Irlanda de Nord. Totodată, aceasta a fost şi una dintre cele mai violente evadări din istorie. În acea zi, un gardian a murit, iar aţli 20 au fost răniţi, iar conducerea închisorii a fost preluată de cei 38 de oameni încarceraţi.
A doua zi după evadare, 19 prizonieri au fost prinşi, însă ceilalţi 19 nu mai sunt căutaţi, unii bucurându-se de amnistiere.
4. Evadarea lui Dieter Dengler din junglă
Aparatul de zbor al pilotului germano-american Dieter Dengler a fost doborât deasupra Laos pe 1 februarie 1966, în timpul Războiului din Vietnam. Dengler a fost capturat şi trimis în detenţie în închisoarea condusă de grup simpatizant al nord-vietnamezilor, Pathet Lao.
În iunie 1966, Dengler și alţi 6 deţinuţi au reuşit să evadeze din închisoare, însă numai el şi încă un om au reuşit să supravieţuiască în junglă. Dieter Dengler a petrecut 23 de zile în jungla ostilă înainte să fie salvat de un elicopter american. Acesta a devenit apoi un pilot de teste de succes.
5. Evadarea cu elicopterul a lui Pascal Payet
Pascal Payet a fost reţinut pentru o crimă petrecută în timpul unui jaf în 2001 în Franţa. Acesta a evadat de două ori: o dată chiar în anul producerii crimei, iar a doua oară în 2007; şi tot de atâtea ori a fugit din închisoare cu elicopterul.
A doua oară, Payet a fost ridicat din închisoare cu un elicopter tip Squirrel, după ce câţiva complici înarmaţi au deturnat aparatul de zbor şi au obligat pilotul să participe la această operaţiune. Totuşi, norocul lui Pascal Payet s-a terminat două luni mai târziu, în august, când acesta a fost recunoscut şi reţinut de autorităţile spaniole, chiar dacă îşi făcuse operaţie estetică.
6. Evadarea lui Werzel şi Vrba din lagărul de la Auschwitz
Evadarea celor doi evrei este o adevărată lecţie de istorie, deoarece raportul scris despre fuga lui Alfred Werzel şi Rudolf Vrba avea să fie primul document detaliat despre celebrul lagăr ajuns în occident.
Werzel şi Vrba au evadat în aproprierea Paştelui Evreiesc, într-o vineri din luna aprilie a anului 1944. Cei doi s-au ascuns timp de patru zile în scobitura unei stive de lemne, stocate pentru construirea unei noi secţiuni a lagărului din Auschwitz. Apoi cei doi au reuşit să pună mâna pe două uniforme ale armatei germane şi au fugit ghidaţi de un atlas şcolar găsit într-un depozit.
Totuşi, evadarea celor doi nu ar fi fost posibilă fără ajutorul celorlaţi oameni deţinuţi în lagăr: aceşita au stropit zona cu tutun rusesc înmuiat în benzină pentru a păcăli nasul câinilor de pază.
7. Marea evadare de la Stalag Luft III
Evadarea din tabăra de prizonieri de la Stalang Luft, Germania, a fost una dintre cele mai mari operaţiuni de acest gen din toate timpurile. Din aprilie 1943 până în martie 1944, peste 600 de prizonieri au lucrat la plănuirea acestei evadări.
Au fost săpate trei tuneluri deminute ”Tom”,”Dick” şi ”Harry”, la o adâncime de 9 metri pentru evitarea detectarii lor de către microfoanele puse în perimetru. Dimensiunea tunelurilor era foarte mică (0.32 metri pătraţi) şi au fost susţinute de lemnele furate de deţinuţi din tabără.
Pentru a menţine fluxul de aer constant, la intrarea în tuneluri au fost săpate pungi de oxigen şi iluminarea a fost posibilă datorită furtului de curent electric prin intermediul unor fire ingenios ascunse.
Deşi numărul de oameni care au lucrat la săparea tunelurilor a fost impresionat, doar 77 au ajuns să se ”bucure” de evadare, pe 24 martie 1944, din care 76 au fugit, iar unul a fost împuşcat imediat la ieşirea din tunel. Imediat după fugă, 73 de oameni au fost prinşi şi trimişi înapoi în tabără, restul de trei oameni scăpând. Marea evadare de la Stalag Luft III a fost și subiectul unui film.