Confidenţialitate

Top 10 curiozități despre Crăciun: Care a fost prima melodie auzită în spațiu

Azi este ajunul Crăciunul i ce poate fi mai frumos decât să ne bucurăm de bradul împodobit și luminat alături de un ceai cald și o lectură numai bună pentru aceast perioadă. Europa FM te provoacă să descoperi 10 curiozități despre Crăciun.

1 – Polar Express: Adresa 11344 Edbrooke există în reaitate

Pasionații de cinematografie și iubitorii de Crăciun au văzut, cu siguranță, filmul „Polar Express”, povestea plină de tâlc și de mesaje emoționante construită de regizorul Robert Zemeckis. Ce poate nu știai este că adresa din film – 11322 Edbrooke este adresa la care locuia în copilărie regizorul filmului.

Sursa foto: Shutterstock

2 – Prima melodie auzită în spațiu a fost Jingle Bells

Echipajul NASA Gemini a scris istorie atunci când a ascultat în spațiu melodia atât de cunoscută și îndrăgită de noi toți: „Jingle Bells”. Cântecul a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de „Prima melodie care s-a auzit vreodată în spațiu”.

Sursa foto: Shutterstock

3 – Islanda: Cărți în dar de Crăciun și lectură pe 25 decembrie

Poate că pentru mulți dintre noi lista de cadouri de Crăciun este diversă și trebuie să alegem darul potrivit în funcție de preferințele fiecăruia. Pentru islandezi, cadoul de Crăciun este foarte simplu: o carte oferită în dar. Islandezii petrec apoi restul serii citind din cărțile proaspăt citite.

Sursa foto: Shutterstock

4 – Tradiția colindului

Cred că fiecare dintre noi așteaptă cu nerăbdare perioada colindelor de iarnă: să deschidem ușa larg și să primim în case colindătorii care ne urează de bine și ne fac sărbătorile mai frumoase. Dar ce nu știai despre colindat este că în secolul XII, colindele erau reprezentate, de fapt, de cântări liturgice pe care englezii le cântau oamenilor, mergând din casă în casă, pentru a le ura noroc și sănătate pentru anul ce urma să vină.

Sursa foto: Shutterstock

5 – Olanda: Farfuria cu prăjituri și paharul cu lapte, dar inițial pentru Moș Nicolae

Ne bucurăm nespus la gândul că-i lăsăm lui Moș Crăciun o farfurie cu prăjituri sau biscuiți și un pahar cu lapte pentru a-i mulțumi pentru darurile aduse. Ei bine, olandezii au făcut asta, pentru prima dată, pentru Moș Nicolae. Mai apoi, tradiția a fost extinsă și pentru Moș Crăciun.

Sursa foto: Shutterstock

6 – Culorile lui Moș Crăciun

Culorile Moșului nu au fost întotdeauna roșu și alb, așa cum ne-am obișnuit. Culorile inițiale specifice Moșului erau albastru, verde și mult alb. Moș Crăciun și-a schimbat vestimentația odată cu apariția reclamelor realizate de Coca-Cola.

Sursa foto: Shutterstock

7 – Tradiția cadourilor de Crăciun

Tradiția cadourilor de Crăciun își re bazele în Biblie. Cu toții știm momentul nașterii lui Iisus Hristos, atunci când cei trei magi au adus daruri pentru a celebra evenimentul. Mai mult, tradiția cadourilor de Crăciun provine și de la perioada în care romanii sărbătoreau Saturnalia – aceștia trebuiau să aducă ofrande zeilor.

Sursa foto: Shutterstock

8 – Advent – Originea termenului și semnificația acestuia

Advent este perioada de dinainte de Crăciun – începe pe 30 noiembrie și se termină în duminica de dinainte de ziua de Crăciun (25 decembrie). Cuvântul „Advent” provine de la termenul în limba latină „adventus” și înseamnă „sosire”.

În prezent, termenul „advent” este folosit foarte des în strategiile de marketing ale diverselor industrii care pregătesc produse speciale de Crăciun, mai ales în cel mai cunoscut produs care parcă marchează ideea de cadou și de final de an: Advent Calendar. Poți găsi produse de tip Advent Calendar în industria producătoare de dulciuri, în industria beauty și nu numai.

Sursa foto: Shutterstock

9 – Instalația electrică – când a fost confecționată prima dată

Până în secolul XX, brazii de Crăciun erau luminați foarte simplu cu ajutorul lumânărilor. Totuși, deși oamenii înțelegeau foarte bine că este o decorațiune frumoasă, aceștia conștientizează și că este una destul de periculoasă.

În 1882, partenerul lui Thomas Edison, Edward H. Johnson, a creat prima instalație electrică de pus în bradul de Crăciun. Costurile pentru această ghirlandă de lumini au fost atât de mari încât oamenii de rând nu-și permiteau să o cumpere. Au trecut zeci de ani până când acest ornament a putut fi cumpărat de toată lumea.

Sursa foto: Shutterstock

10 – X-ul din prescurtarea urării Merry Christmas, Merry X-Mas. Ce înseamnă?

Știm că mulți utilizează prescurtarea Merry X-Mas atunci când vor să ureze Crăciun Fericit, dar știm de ce folosim X-ul din această urare prescurtată? Semnificația grecească a X-ului este chiar „Christ”, adică Hristos.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Studiu: Trei sferturi dintre români vor sta acasă de Crăciun. Bugetul pentru cadouri s-a redus considerabil față de anul trecut