Confidenţialitate

Toni Greblă: Până la 22:00, votarea s-a desfășurat fără niciun incident major. Au început problemele după ce s-a terminat votul | VIDEO

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” că „operațiunea de votare până la ora 22:00 s-a desfășurat fără niciun fel de incident major”. „După ce s-a terminat operațiunea și a trebuit să parcurgă drumul până la circumscripțiile județene, respectiv de sector ale municipiului București atunci, mai ales la sedii, au început problemele”, a adăugat Toni Greblă. „Nu e pentru prima dată când există completări greșite, ca să înțeleagă toată lumea, ale proceselor verbale”, a mai menționat președintele Autorității Electorale Permanente la Europa FM. 

Toni Greblă: „A fost înregistrat audio și video – toate filmările sunt în arhiva Autorității Electorale Permanente. Pot fi oricând la dispoziția celor interesați”

Cătălin Striblea: Sunteți mulțumit de procesul electoral, domnule Greblă? În ansamblu vă întreb.

Toni Greblă: „Hai să o luăm un pic în urmă. Deci, pregătirile pentru organizarea alegerilor nu a avut nimeni nimic de reproșat. Au fost desfășurate exact cum erau înscrise în calendar. În ziua de 9 iunie, la ora 07:00, toate cele aproape 19.000 de secții de votare din țară au fost deschise și cetățenii au putut vota pentru prima dată în ultimii 32 de ani post-decembriști încă de la ora 07:00 neavând nicio secție în imposibilitatea de a deschide. La alegerile trecute erau câteva zeci, câteva sute de secții care deschideau la 07:30, la 08:00, la 08:30. Din diverse motive”.

„Apoi, operațiunea de votare până la ora 22:00 s-a desfășurat fără niciun fel de incident major. Au fost câteva evenimente, dar care se înscriu că nu știu cine a împins pe nu știu cine, unul a avut o tentativă de a fura și așa mai departe nu știu ce voturi. Unii au scăpat în urna de vot o ștampilă, dar probleme au apărut în momentul operațiunii numărării voturilor. A fost înregistrat audio și video – toate filmările sunt în arhiva Autorității Electorale Permanente. Pot fi oricând la dispoziția celor interesați”, a adăugat Toni Greblă.

Cătălin Striblea: Dar vedeți dumneavoastră că atunci când se invocă nereguli nu…

Toni Greblă: „După ce s-a terminat operațiunea și a trebuit să parcurgă drumul până la circumscripțiile județene, respectiv de sector ale municipiului București atunci, mai ales la sedii, au început problemele. Cu spațiu inadecvat, depozitarea sacilor, bagajelor și așa mai departe pe trotuare. Cu venirea acestora cu o mare întârziere astfel încât la un moment dat s-a făcut acolo o mare aglomerație ca urmare a lipsei mijloacelor de transport… nu știu din ce motive. Toate aceste atribuții aparțin autorităților locale, adică: primarii de municipii și de orașe și de primarii de sector”.

„Acolo unde s-au produs grave nereguli înseamnă că au fost sedii necorespunzătoare unui astfel de activități, în altele primarii s-au îngrijit din timp de amenajarea unor spații corespunzătoare – săli de sport. La București era Romexpo care era gol și care putea fi folosit. Alte spații comerciale mari goale care sunt în diverse sectoare ale municipiului”, a mai spus Toni Greblă.

Toni Greblă: „Am spus că în unele județe, sectoare s-au produs nereguli și ca urmare a unor spații necorespunzătoare, iar până la ora 22:00 nu a fost nimic de reproșat în legătură cu organizarea”

Cătălin Striblea: Am înțeles și-mi pare rău de oamenii aceia.

Toni Greblă: „Competența exclusivă pe acest domeniu aparține primarilor, respectiv Autoritatea Electorală Permanentă. După ce a închis tableta pe care s-a filmat audio și video numărarea buletinelor a terminat orice competență”.

Cătălin Striblea: Sunteți defensiv și nu v-am acuzat de nimic… încă.

Toni Greblă: „Doamne ferește, am zis eu așa ceva?”.

Cătălin Striblea: Ok, am înțeles: dumneavoastră perfect, primarii… prost.

Toni Greblă: „Nu ați înțeles, ați tras o concluzie pripită”.

Cătălin Striblea: Vă rog, explicați dumneavoastră concluzia dacă e…

Toni Greblă: „Eu am spus că în unele județe, sectoare s-au produs nereguli și ca urmare a unor spații necorespunzătoare, iar până la ora 22:00 nu a fost nimic de reproșat în legătură cu organizarea”.

Toni Greblă: „Nu e pentru prima dată când există completări greșite, ca să înțeleagă toată lumea, ale proceselor verbale”

Cătălin Striblea: Asta zic și eu. Au fost incidente catalogate drept minore. Nu pot să înțeleg, însă, de ce în ciuda acestor tablete, filmări, STS, totul în regulă pe diverse buletine de închidere a secțiilor apar cifre eronate, apar cifre schimbate. În unele situații nu au putut să închidă secțiile de votare. Ce se întâmplă acolo?

Toni Greblă: „Nu e pentru prima dată când există completări greșite, ca să înțeleagă toată lumea, ale proceselor verbale. Din mai multe motive. Ele sunt corectate dacă nu la biroul electoral respectiv la biroul județean respectiv de sector pentru că altfel aplicația informatică pe care o avem nu permite urcarea în aplicația unor procese verbale. Ați auzit expresia <<Nu se închide cheia>>. Adică niște date nu sunt corelate și imediat apare acolo eroare. Este rolul celor care l-au completat, aducând la cunoștință că e o eroare în completare, să verifice, să descopere cauza acestei erori și printr-o hotărâre pe care o adoptă să modidice corespunzător procesul verbal astfel încât cifrele să fie corelate între ele și să dea un rezultat corect.

Vă dau un exemplu: dacă s-au prezentat la vot într-o secție de votare 100 de persoane. Aceștia au semnat, au votat. Când s-a deschis urna am găsit în interiorul urnei 120 de buletine de vot. Dacă le trec în total persoane prezente la vot 100, total buletine de vot 120 sistemul refuză înregistrarea acestui proces pentru că nu se potrivesc cele două cifre. Dacă 100 de oameni au fost prezenți la vot în urnă trebuie să găsesc 100 de buletine de vot”.

„Și atunci trebuie găsită cauza. De ce s-a întâmplat? Am greșit cu o cifră, ori în stânga, ori în dreapta. Nu am greșit, înseamnă că am numărat greșit. Și hai să renumărăm voturile”, a mai spus Toni Greblă.

Toni Greblă, despre renumărarea voturilor

Cătălin Striblea: Atunci, ziceți dumneavoastră, că mă bizui pe experiența dumneavoastră, atunci când, de exemplu, la sectorul 2 vine un candidat și zice „Hai să renumărăm”. Deci ziceți dumneavoastră că dacă în 33 de secții cum zicea un candidat la sectorul 2 nu se închide treaba mai bine le renumără”.

Toni Greblă: „Când comisia din biroul electoral constată acest lucru, identifică mai întâi cauza, le examinează pe toate, dacă nu găsesc altă cauză înseamnă că prima numărare a voturilor poate a fost eronată și ei decid – nu altă instituție – și renumără voturile”.

Cătălin Striblea: Vreau să înțeleg. Și dacă în biroul electoral de sector, cum e acum la 1 și la 2, oamenii aceia nu cad de acord cu închiderea cheilor sau cu ce mai este acolo, dacă unul singur se opune și spune „Eu nu sunt de acord cu ce faceți aici”, se poate trece la renumărare sau cum se trece?

Toni Greblă: „Orice organ colegial, birourile electorale, indiferent de nivelul lor, sunt birouri colegiale. Hotărârile se iau cu majoritate de voturi. Ele sunt compuse din președinte, vice-președinte – de obicei magistrați – și 7 membri reprezentanți ai partidelor politice”.

Cătălin Striblea: Păi și acum, domnule Greblă, în secția aia, în biroul acela, are discuția aceasta pe care am purtat-o noi acum, se uită pe foi, se judecă exact ca un caz juridic, se trece la vot. Dacă 6 cetățeni votează și zic „Nu, le închidem, pentru că noi credem că este situația asta” și unul singur zice „Eu nu sunt de acord pentru că mie mi se pare o încălcare sau e ceva”.

Toni Greblă: „Se adoptă o hotărâre de respingere a solicitării de renumărare a voturilor. Dar ca să ajungă acolo, trebuie să examineze mai întâi ce s-a întâmplat la operațiunea de numărare a voturilor și dacă procesul verbal a fost semnat fără obiecțiuni de toți reprezentanții partidelor politice. Sunt multe lucruri de analizat din această cauză eu nu analizez un caz concret pentru că nu am toate datele […] Dacă biroul respectiv pronunță o hotărâre de respingere a solicitării, se poate face contestație la biroul ierarhic superior”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Inquam Photo / Nichita Cojocea

Citește și: Rareș Hopincă, despre alegerile la Sectorul 2: „În niciun caz nu poate fi vorba de fraude” / „Democrația are o regulă foarte, foarte clară și explicită: câștigă cel ce are mai multe voturi” | VIDEO