Referendum local în București, pe 24 noiembrie: a fost organizată prima dezbatere publică pe această temă. Întâlnirea a avut loc într-un loc cu istorie și tradiție a dezbaterilor – mai ales în anii 90, Grupul pentru Dialog Social, pe Calea Victoriei. Primarul General, Nicușor Dan, a vorbit despre risipa făcută în diverse sectoare, cu produse și servicii care au costuri diferite.
Primarul General, Nicușor Dan: Putem să facem toți exercițiul ăsta – cât costă întreținerea unui metru pătrat pe spațiu verde la cele șapte primării. Vei avea diferențe de la 1 la 10 între una și cealaltă
„Când pui în același loc toate bugetele, poți să vezi – putem să facem toți exercițiul ăsta – cât costă întreținerea unui metru pătrat pe spațiu verde la cele șapte primării. Și vei avea surpriza că vei avea diferențe de la 1 la 10 între una și cealaltă. Și atunci, evident că lucrurile astea se corectează când toate sunt la un loc”, a spus primarul General al Capitalei, Nicușor Dan.
Pe 24 noiembrie, bucureștenii vor fi intrebati daca sunt de acord cu sporirea puterilor primarului și Consiliului General în privința împărțirii banilor între sectoare și a emiterii autorizațiilor de construcție, dar si dacă sunt de acord cu un program de prevenire a consumului de droguri în școli.
Participanții la dezbatere au explicat sensul acestui referendum dorit de primarul General.
Participant la dezbatere: Se urmărește un mecanism nu în care primarul să decidă tot cu echipa lui, ci să poată colabora cu sectoarele
„Probabil că la multe primării există mecanisme prin care acești bani, care sunt prea mulți, pot fi cheltuiți. Nu-i problemă. Sunt foarte multe devize care pot fi umflate dacă sunt proiecte care nu… deci, asta mă gândesc, de fapt. Se urmărește un mecanism nu în care primarul să decidă tot cu echipa lui, ci să poată colabora cu sectoarele, cu districtele în ambele direcții, adică să existe un feedback”, a precizat unul dintre participanții la debzatere.
Între timp, și unele comune vor referendumuri locale… dar în TURUL II la prezidențiale.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă: Dacă Guvernul suportă toate cheltuielile unui referendum, fiecare localitate va avea câte ceva de întrebat
„Am primit deja două solicitări. O să vă dau doar un singur exemplu, de la două comune, care doresc organizarea referendumului local concomitent cu turul II al alegerilor prezidențiale, pentru că au simțit că nu mai este timpul necesar. Probabil această tendință va continua, pentru că, dacă Guvernul suportă toate aceste cheltuieli, fiecare localitate va avea câte ceva de întrebat. Această localitate de care vă spuneam dorește ca cetățenii să răspundă la următoara întrebare: <<sunteți de acord să se construiască blocuri în zonele rezidențiale din comuna…>> și nu o indic aici”, a precizat președintele AEP, Toni Greblă.
Șeful Autorității Electorale Permanente spune că legislația tocmai modificată în Parlament – care va permite ca referendumuri locale să aibă loc odată cu alegerile naționale, ÎNCĂ nu a fost promulgată de șeful statului. Modificările vor intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa foto: Shutterstock