Cresterea alarmantă a cantităților de gunoaie este cauzată de turiști și de managementul defectuos al operatorilor de plajă din timpul verii, susține organizația Mare Nostrum. ONG-ul cere Apelor Române să ia măsuri.
Organizația Mare Nostrum, care monitorizează plajele, a constatat că toamna cantitățile de deșeuri sunt de șase ori mai mari față de primăvară. Mucurile de țigară sunt în top și, potrivit directorului Mihaela Cândea, numărul gunoaielor periculoase crește îngrijorător:
„Avem blistere de medicamente, fiole, seringi, măști de unică folosință, absorbante, tot felul de produse care, pe lângă faptul că reprezintă un deșeu și nu au ce căuta pe plajă, pot să prezinte și un risc pentru sănătatea omului”.
Cei care trebuie să se ocupe de curățenie sunt numai operatorii de plajă, atenționează Titel Gagiu, de la Apele Române Dobrogea Litoral:
„Operatorii au obligația de a monta coșurile de gunoi și în fiecare zi trebuie să întrețină suprafața de plajă, să o curețe de deșeurile pe care le lasă turiștii. În caz contrar, amenzile pornesc de la 2500 de lei până la 10.000 de lei”.
Turiștilor pot fi sancționați doar dacă sunt prinși în flagrant, spune operatorul de plajă Andrei Ciorbaru, care susține că vara angajații săi adună zilnic saci de gunoaie, deși coșuri sunt peste tot:
„Dacă nu ar fi operatorii de plajă, să trebuiască să țină plajele curate, ar fi o groapă de gunoi pentru câte deșeuri sunt aruncate peste tot”.
La finalul sezonului, estival, organizația Mare Nostrum va intocmi un raport pentru Apele Române, în care va cere să se ia măsuri impotriva operatorilor care lasă plajele murdare.
- Giulfer Predescu