Tonul din conserve este – în mare parte – contaminat cu mercur, o substanță toxică pentru sistemul nervos. Avertismentul a fost lansat de două organizaţii neguvernamentale, care cer Comisiei Europene să scadă limita autorizată de mercur din ton la nivelul celei stabilite în cazul altor specii de peşte.
Toate cele 148 de conserve de ton selectate aleatoriu din cinci țări europene si testate la un laborator independent au relevat prezența mercurului, unele niveluri fiind de până la patru ori mai mari decât standardele europene.
Limita maximă stabilită în cazul altor specii de peşte e de 0,3 miligrame de mercur la un kilogram.
În cazul tonului, nivelul maxim în vigoare este de 1 miligram de mercur la 1 kilogram, Uniunea Europeana stabilind această limită la pește proaspăt, şi nu la produsul finit, în conservă. Asta înseamnă că tonului i se atribuie o toleranţă maximă la mercur: de trei ori mai mare decât a speciilor mai puţin contaminate.
Cele două ONG-uri acuză dorința de profit a companiilor din domeniu și subliniazaă că mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului.
Sursa foto: Shutterstock