Confidenţialitate

Toate şcolile doctorale din România vor fi evaluate de experţi selectaţi de Banca Mondială

Toate cele 210 şcoli doctorale din România vor fi evaluate de către experţi români şi străini selectaţi de către o structură a Băncii Mondiale care se ocupă de învăţământul superior.

Verificările vizează atât calitatea conducătorilor de doctorat, cât şi respectarea regulilor de etică, inclusiv cazurile de plagiat, a declarat, duminică, la Iași, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu.

El a spus că Guvernul a emis ordonanţa de urgenţă 96, care vizează evaluarea domeniilor de doctorat, estimând că evaluarea fiecărei şcoli doctorale va costa între 10.000 şi 15.000 de euro.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a spus că evaluarea şcolilor de doctorat se va face în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, pe care ministerul l-a câştigat.

Ministerul este beneficiar în parteneriat cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, iar agenţia a încheiat un contract cu Banca Mondială. Prin acest proiect se urmăresc mai multe obiective: elaborarea metodologiei de evaluare a învăţământului superior din România, elaborarea unei metodologii care să permită ierarhizarea programelor de studii din România şi clasificarea universităţilor. Termenul până la care ARACIS trebuie să vină cu un prim draft al metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale este 15 decembrie”, a spus secretarul de stat.

El a precizat că vor fi şi sancţiuni pentru şcolile doctorale care au abateri de la etică, dar că pentru evaluarea acestora este nevoie de timp.

Ordonanţa 96, în forma în care a plecat de la Guvern, prevede ca evaluarea să se încheie până la 1 octombrie 2019. Este timp suficient ca din momentul în care metodologiile au fost aprobate prin hotărâre de Guvern, iar ghidurile au fost dezbătute, să aibă loc evaluarea propriu-zisă. Costurile sunt ridicate şi vor fi susţinute de către universităţi, însă Ministerul Educaţiei are în lucru o fişă prin care să susţină această finanţare”, a adăugat Gigel Paraschiv.

El a precizat că se urmărește o analiză a nivelului şcolilor doctorale din România, în urma căreia să poată fi scoase în evidenţă punctele slabe şi să se vină cu recomandări către toate universităţile, pentru eliminarea acestor puncte slabe.