Confidenţialitate

Tipuri de scaune auto și recomandări pentru alegerea modelului potrivit (P)

Printre numeroasele alegeri pe care părinții sunt chemați să le facă pentru copiii lor, scaunul auto este una dintre cele mai importante. Cum ar trebui să fie acesta și când este momentul potrivit pentru a trece de la un model la altul? Totul trebuie să respecte atât reglementările în vigoare, cât și nevoia de confort a micului pasager.

Centura de siguranță nu va fi niciodată suficientă pentru a-i asigura unui copil protecția necesară în automobil, iar acest lucru poate duce la riscuri majore. De aceea, scaunul auto pentru copii este obligatoriu, iar alegerea unui astfel de accesoriu necesită cunoașterea unor detalii specifice. Descoperă mai jos câteva repere importante pentru a lua decizia potrivită.

Scaunul auto trebuie să fie compatibil cu vârsta și dimensiunile pasagerului.

În legislația europeană standardele de calitate și siguranță sunt stabilite prin două directive, ECE R44 și ECE R129. Clasificarea acestui tip de articole se bazează, în principal, pe greutatea copilului, iar tipologia cuprinde:

  • Grupa 0 – cunoscuta “scoică” pentru copiii sub 10 kg, care se instalează pe bancheta din spate, invers față de sensul de mers; de obicei, o fixezi folosind centura de siguranță. Poți cumpăra o scoică auto de calitate dacă apelezi la magazinele de specialitate.
  • Grupa 0+ – potrivită copiilor cu greutatea maximă de 13 kg; aceste modele se pot monta atât prin centura de siguranță, cât și cu sistemul Isofix, care presupune bază metalică și prindere stabilă.
  • Grupa 1 – dedicată pasagerilor care cântăresc între 9 și 18 kg; de la acest punct, scaunul auto se poate monta cu fața către direcția de mers.
  • Grupa 2 – concepută pentru copiii cu greutatea între 15 și 25 kg, presupune modele care permit purtarea centurii de siguranță inclusiv copiilor cu înălțimea sub 125 centimetri. În asemenea caz, scaunul are spătar, pentru a susține corpul și pentru un plus de siguranță.
  • Grupa 3 – gândită pentru pasagerii cu greutatea între 22 și 36 kg, conține cunoscutele „înălțătoare” autonome, prin care copiii au o mai mare libertate de mișcare.

În materie de modele, trebuie să știi că ai putea opta pentru acele scaune care „cresc” alături de copil, asigurându-i fiecare etapă de dezvoltare. Astfel de modele trebuie să fie ajustate pe înălțime – pentru a-i asigura celui mic tot confortul – și combină grupele (0+/1/2/3).

Modelul ales trebuie să respecte nevoile familiei.

În ceea ce privește alegerea unui scaun auto pentru copilul tău, poți să ții cont atât de greutate, cât și de înălțime. Astfel, dacă „scoica” va deveni neîncăpătoare, iar înălțimea copilului va permite modificarea, ai putea achiziționa un scaun din grupa 1.

În schimb, dacă ai în vedere confortul și avantajul unui buget echilibrat, poți alege un model combinat. Va fi necesar, desigur, să ții cont și de aspecte de ordin estetic, precum culoarea, straturile de susținere a capului, forma mânerelor etc.

Orice ai dori să cumperi, ține minte sfatul specialiștilor: achiziționează întotdeauna un produs nou, despre care să știi sigur că este omologat, este în garanție, evitând astfel produsele second hand despre care nu știi cum au fost întreținute.

Scaunul auto trebuie să aibă compatibilitate omologată cu autoturismul în care va fi instalat.

Conform standardului ECE R44, instalarea unui scaun auto pentru copii se face folosind centura de siguranță. Compatibilitatea acestuia poate fi:

  • Universală – scaun potrivit oricărui tip de autoturism;
  • Semi-universală – scaun potrivit anumitor automobile, având componente specifice de cuplare;
  • Specifică – scaun proiectat pentru un anume tip de autoturism.

Pe baza normei ECE R129 i-Size, compatibilitatea specifică – la fel ca în cazul ECE R44 – este completata de încă două:

  • Universal ISOFIX – scaun utilizabil în vehicule ce permit instalarea prin punctele de ancorare din mașină;
  • Semi-Universal ISOFIX – sistem cu picior de sprijin pentru ancorare suplimentară, existent în anumite autoturisme.

În concluzie, scaunul auto ales corect îți poate salva copilul în caz de impact sau chiar de accident. Gama de branduri și modele propuse de piața de profil este extinsă, dar reperele clare și informarea corespunzătoare sunt suficiente pentru a face alegerea potrivită.

Foto: Sharon Mccutcheon/Unsplash