Alexandru Manda, inițiatorul proiectului “Tinerii Votează”, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara de la Europa FM. O recentă cercetare IRES arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tineri și că încrederea acestora în instituțiile statului e extrem de scăzută. Unii dau vina pe rețelele sociale, alții pe lipsa de performanță a partidelor mainstream. Alexandru Manda a explicat la Europa FM că datele acestui studiu ar trebui să fie citite într-o cheie diferită față de cum au fost prezentate până acum: „Eu aș citi intenția de vot a tinerilor în următoarea cheie: în cheia unui strigăt, un urlet de deznădejde. Un strigăt de <<Uitați-vă și către noi. Suntem 4,5 milioane de tineri care avem drept de vor anul acesta>>”. Alexandru Manda a mai spus la Europa FM că „Știrea zilei, din punctul meu de vedere, este că unul din patru tineri nu știe ce va vota la alegerile parlamentare. Asta este știrea zilei, faptul că tinerii români nu au opțiunea electorală formată nu că cei mai mulți dintre aceștia se duc către un partid precum AUR”.
Alexandru Manda: „Ne dorim să diseminăm o agendă comună de priorități pentru partide, să vadă care sunt nevoile, preocupările, îngrijorările tinerilor și să țină cont de ele”
Alexandru Manda: „Tinerii Votează” a avut norocul de a avea IRES ca partener – care a efectuat pro bono această cercetare. Practic studiul sociologic <<Tinerii români în anul electoral 2024”>> face parte din proiectul <<Tinerii Votează”>> fiind studiul cu care în avangarda proiectului nostru ne dorim să atragem atenția asupra principalelor îngrijorări, provocări și preocupări pe care le au tinerii din România în acest an cu patru runde de alegeri pentru țara noastră”.
Tudor Mușat: „Tinerii Votează” se vrea un fel de avertisment pentru politicieni? Vedeți că și tinerii votează, atenție? Sau se dorește a fi mai degrabă un fel de îndemn?
Alexandru Manda: „Ambele. Pentru că <<Tinerii Votează>> a venit în primul rând pe fondul faptului că în 2020 doar unul din patru tineri români a fost prezent la urne, la ultimele alegeri – cele parlamentare din 2020. Deci, pe de-o parte, este un proiect prin care ne dorim să creștem, să încurajpm prezența la vot a tinerilor. Și pe de altă parte, ne dorim să diseminăm o agendă de prioritate a tinerilor, o agendă comună de priorități pentru partide să vadă care sunt nevoile, preocupările, îngrijorările tinerilor și să țină cont de ele. Pentru că ideea de la care plecăm este următoarea: într-un an cu patru runde de alegeri, dacă cei 4,5 milioane de tineri votanți din România nu vor fi băgați în seamă de partidele politice vom asista la o perpetuare a cercului vicios dezamăgire-dezinteres-lipsă de implicare. Cerc vicios care ne-a adus tocmai la această prezență scăzută la urne în 2020”.
Alexandru Manda: „Asta este știrea zilei, faptul că tinerii români nu au opțiunea electorală formată nu că cei mai mulți dintre aceștia se duc către un partid precum AUR”
Tudor Mușat: Simt tinerii că un partid ca AUR sau alte partide de această factură – suveraniste, populiste – le pot îndeplini obiectivele? Ca să mergem la constatarea că foarte mulți se duc acolo, și-ar da votul acolo.
Alexandru Manda: „Vedem că dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cei mai mulți tineri (18-35 care și-au manifestat opțiunile de vot) spun că ar vota AUR – 16%. Dar știrea zilei nu este că AUR este pe primul loc în intenția de vot a tinerilor. Pentru că dacă ne uităm la procentul pe care AUR îl are în rândul tinerilor, acesta este la fel sau poate chiar mai mic decât procentele pe care AUR le are în diferite studii sociologice privind intenția generală de vot. Știrea zilei, din punctul meu de vedere, este că unul din patru tineri nu știe ce va vota la alegerile parlamentare. Asta este știrea zilei, faptul că tinerii români nu au opțiunea electorală formată nu că cei mai mulți dintre aceștia se duc către un partid precum AUR”.
Alexandru Manda: „Eu aș citi intenția de vot a tinerilor în următoarea cheie: în cheia unui strigăt, un urlet de deznădejde”
Alexandru Manda: „Putem spune că tinerii au fost ignorați nespus de mulți ani de partidele politice. Nepermis de mulți ani tinerii au fost ignorați de clasa politică din România, iar în acest moment sunt saturați. Eu aș citi intenția de vot a tinerilor în următoarea cheie: în cheia unui strigăt, un urlet de deznădejde. Un strigăt de <<Uitați-vă și către noi. Suntem 4,5 milioane de tineri care avem drept de vor anul acesta>>. Este primul an când grupa tinerilor de 18-35 o devansează pe cea a seniorilor de 65+ pe listele electorale”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu