Marc Gujan și Răzvan Crainici sunt doi dintre tinerii care s-au luptat cu dependența de droguri și care au ajuns, în cele din urmă, într-un centru de tratare a dependenței de astfel de substanțe. Invitați în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – cei doi au povestit cum le-a afectat consumul de droguri întreaga viață – stare de sănătate, educație, relații sociale. Un reportaj realizat de junalistul „România, te iubesc!”, Alex Dima, a arătat cum luptă împotriva drogurilor familiile ale căror copii au ajuns să le consume. În studioul „România în Direct” a fost prezent și Cătălin Baciu, directorul centrului de tratare a dependenței de droguri în rândul tinerilor – Teen Challenge România. Acesta a spus că drogurile reprezintă o problemă copleșitoare pentru tineri, iar aceasta se acutizează cu atât mai mult în mediile rurale. Cătălin Baciu a povestit că a găsit consumatori de droguri în toate școlile pe care le-a vizitat până acum în România.
Răzvan Crainic: „La 10 ani, tata s-a întors în viața mea, voia să își asume rolul de tată, însă din păcate era prea târziu”
Răzvan Crainic: „Sunt un băiat simplu, din Arad, am 22 de ani, am fost crescut de bunica și de unchiul meu. Ai mei au divorțat când aveam doi ani. Erau foarte tineri când m-au făcut. Aveau 18 ani. Fiind crescut de bunica și de unchiul meu, mi-a lipsit dragoastea aia paternă și dragostea din partea mamei. Până la vârsta de 10 ani, relația mea cu tata a fost aproape inexistentă. Mama, până acum rceent a fost în stadiul ăsta. Nu prea vorbeam. La 10 ani, tata s-a întors în viața mea, voia să își asume rolul de tată, însă din păcate era prea târziu. Începusem să intru în viața asta de stradă, îmi găsisem refugiul în viața asta, stăteam cu băieți mult mai mari decât mine care furat, care se drogau, se băteau și îmi plăcea adrenalina. Simțeam că mă regăsesc acolo”.
Răzvan Crainic: Am început să consum cristal de la 14 ani
Cătălin Striblea: La câți ani ai consumat prima dată ceva?
Răzvan Crainic: „La 14 ani”.
Cătălin Striblea: Ce ai luat?
Răzvan Crainic: „Cristal”.
Cătălin Striblea: Cristal. Ce e cristalul?
Răzvan Crainic: „E un drog sintetic. Nici nu știi exact ce conține, pentru că substanțele chimice pe care le conține se schimbă de la un timp la altul. Nu e niciodată același lucru”.
Cătălin Striblea: E ușor de găsit?
Răzvan Crainic: „E ușor de găsit, din păcate”.
Cătălin Striblea: Cât costă o doză de cristal azi pe străzile di România?
Răzvan Crainic: „Depinde de oraș. Am auzit că în anumite părți costă 50 de lei, 100 de lei. În Arad costă 150 de lei”.
Cătălin Striblea: E mult, e puțin?
Răzvan Crainic: „E mult la început, pentru că tu cauți ceva cât mai ieftin”.
Răzvan Crainic: Când am fost în arest am jurat în fiecare zi că nu o să mai fac asta
Cătălin Striblea: Ce ți s-a întâmplat mai departe?
Răzvan Crainic: „La 14 ani m-am apucat de droguri. În primii doi ani de consum totul a mers foarte bine. Am coinsiderat că am viața perfectă. La 16 ani m-am mutat de acasă. Începusem să și vând droguri în perioada aceasta și știam că mă pot întreține pe plan financiar. Am luat decizia asta. M-am mutat singur. Imediat după asta am și rămas repetent, pentru că nu consideram că mai am nevoie de școală. Și la câteva luni distanță am avut primele probleme cu legea. Am fost prins cu o cantitate mare de pastile. Și am fost pe arest. Fiind pe arest, mi-am jurat în fiecare zi că nu o să mai fac asta. Că nu asta e viața pe care mi-o doresc și oarecum ajunsesem într-un punct în care, într-o mică măsură, conștientizam ce s-a întâmplat, însă când am ieșit din arest, primul lucru pe care l-am făcut a fost să consum din nou”.
Cătălin Striblea: Și atunci ce ai consumat?
Răzvan Crainic: „Tot cristal. Am consumat diferite substanțe, însă pentru mine cristalul a fost ce mi-a pus capac. Mi-a plăcut cel mai mult”.
Marc Gujan: Când m-am apucat de droguri nu aveam informațiile necesare. Am încercat și mi-a plăcut, asta a fost problema
Cătălin Striblea: Tu la câți ani te-ai apucat, Marc?
Marc Gujan: „Contrar lui Răzvan, eu m-am apucat la 20 de ani”.
Cătălin Striblea: Și acum câți ai?
Marc Gujan: „Acum am 25”.
Cătălin Striblea: Târziu, cum ar fi. Ce s-a întâmplat?
Marc Gujan: „Să încep cu începutul. M-am născut într-o familie foarte bună din Cluj, creștină. Am terminat un liceu bun, am intrat la două facultăți de top din Cluj și am început facultatea. Când eram în anul II la Drept în Cluj, datorită anturajului pe care îl aveam și neștiinței mele, de fapt, că eu nu aveam informațiile necesare despre droguri. Ce știam de la părinți era că nu-s bune sau ce vedeam la prieteni, că se distrează. Și am încercat. Și mi-a plăcut, asta a fost problema. Când am încercat prima dată droguri mi-a plăcut enorm de mult. M-am îndrăgostit de ele și am zis că asta vreau să fac toată viața”.
Marc Gujan: „În momentul acela părinții mei au încetat să îmi mai dea bani, au încetat să mă mai susțină și au apărut adevăratele consecințe ale drogurilor din viața mea”
Cătălin Striblea: Dar cât de ușor era să faci rost la Cluj de droguri?
Marc Gujan: „Foarte ușor, din păcate. Fiindă frecventam petrecerile și viața de noapte era viața mea, găseai acolo. Nu ți se ofereau, dar vedeai oamenii care consumă și era foarte ușor să intri în vorbă cu ei. Și fiindcă drogurile te fac foarte social, foarte ușor obțineam de la ei droguri și persoana de contact”.
Marc Gujan: „Dintr-o viață plină de distracții, s-a transformat într-o viață în care eu consumam droguri doar ca să scap de realitatea mea”
Cătălin Striblea: Nimeni din familie nu și-a dat semaa unde erai?
Marc Gujan: „Doi ani nu au știut. După doi ani au început să observe anumite schimbări în comportamentul meu și atunci au intervenit anumite probleme în viața mea. Pentru că, în momentul acela părinții mei au încetat să îmi mai dea bani, au încetat să mă mai susțină și au apărut adevăratele consecințe ale drogurilor din viața mea. Și viața mea, dintr-una perfectă cum o vedeam când consumam s-a transformat într-un calvar. Dintr-o viață plină de distracții, s-a transformat într-o viață în care eu consumam droguri doar ca să scap de realitatea mea”.
Marc Gujan: „Relația cu fratele și cu sora mea a ajuns să nu mai existe nici ea și prietenii pe care eu i-am pus pe primul loc atâta timp n-au mai fost”
Cătălin Striblea: Și cât de jos ai ajuns, dacă asta e întrebarea corectă?
Marc Gujan: „Dacă la început aveam foarte mulți prieteni, aveam mașina mea cumpărată de părinții mei, aveam o relație foarte frumoasă cu părinții, fratele și sora mea, eram și la facultate, aveam o viață foarte faină, din exterior așa se vedea… am ajuns în punctul în care să fiu exmatriculat de la facultate, relația cu familia mea era inexistentă, am ajuns să îl înjur pe tata, doar penru că nu îmi mai dădea bani să consum. Relația cu fratele și cu sora mea a ajuns să nu mai existe nici ea și prietenii pe care eu i-am pus pe primul loc atâta timp n-au mai fost”.
Cătălin Baciu: „Nu există școală generală în care noi mergem să nu găsim dependenți de droguri”
Cătălin Striblea: Cât de mare e problema aceasta?
Cătălin Baciu: „E copleșitoare. Trăim un pericol așa de mare pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri. Nu există școală generală în care noi mergem să nu găsim dependenți de droguri. Să avem la centrele noastre copii. Am avut copii internați, în vârstă de 10 ani, droguri injectabile. Din sate. Acum 20 și ceva de ani, când am început munca asta erau majoritatea din București, din orașe mari. Acum din sate. Dar din sate îndepărtate, din cătunuri. Și acolo sunt dealeri, merg în case părăsite și acolo se consumă droguri, pentru că e o industrie intensă”.
Citește și urmărește aici toate materialele „România, te iubesc!”, prezentate la „România în Direct”:
- Rareș Năstase, investigație privind atacurile urșilor în localitățile din România: „Sunt părinți care nu-și mai lasă copiii singuri pe ulițele satului” | VIDEO
- Consumul de droguri în rândul tinerilor. Alex Dima: Societatea noastră nu e pregătită, dincolo de autorități, să gestioneze această problemă | VIDEO
- Reabilitarea plajelor, un proiect eșuat. Cosmin Savu: Proiectarea a fost deficitară. Probabil că în următorii ani vom vedea panouri la malul mării cu zonele periculoase | VIDEO
- Licitații cu firme frauduloase. Cazul spitalului din Lugoj. Paula Herlo: Firma care s-a înscris a spus că a făcut un spital în baza NATO din Turcia. Experții au descoperit că fotografiile de la dosar aparțineau unui spital din America | VIDEO
- Păduri sănătoase, infestate intenționat: Ocoale silvice atrag gândacii din pădure cu feromoni pentru a îmbolnăvi arborii. Ramona Țintea: Așa se procedează pentru ca firmele de exploatare forestieră să taie mai mult lemn | VIDEO
- Nevoia acută de apă într-o lume tot mai caldă. Rareș Năstase: La un moment dat se va vorbi despre culturi agricole care nu vor mai fi în România | VIDEO
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Producătorii de băuturi spirtoase cer creșterea graduală a accizei la alcool | AUDIO