Ateliere practice, vizite în marile laboratoare de ştiinţă, seminarii de tip ”Cum funcţionează …?”, tururi ale caselor verzi din Capitală şi colonizarea planetei Marte – vor avea loc la București , unde tema festivalului este colonizarea planetei Marte şi provocările pe care o astfel de acţiune unică în istorie le va genera.
Pregătirea pentru colonizarea planetei Marte cuprinde şi construirea unei machete a unei baze spaţiale sferice de doi metri diametru. Tururile tematice la Parcul Natural Văcăreşti, la Romaero, la Casa Pasivă (o casă cu un bilanţ energetic pozitiv, un proiect unic în România) din cadrul Facultăţii de Energetică din Bucureşti, precum şi un tur al caselor verzi din capitală.
Copiii vor dispune de propriul laborator de chimie – Kids’ Lab, organizat în cadrul Facultăţii de Chimie de la Universitatea București, unde vor face ei înşişi experimente, în condiţii de siguranţă, utilizând truse de lucru adaptate vârstei şi cunoştinţelor.
Şi oraşele Râşnov şi Adjud s-au alăturat demersului Bucharest Science Festival, organizând Zilele Ştiinţei.
Muzica oficială a festivalului va fi asigurată de John D. Boswell, un artist pasionat de muzică şi ştiinţă, care îşi propune să transmită prin creaţiile sale un mesaj încărcat de semnificaţii, oferind simultan o experienţă muzicală plăcută.