Confidenţialitate

Timișoara: Sute de oameni au alergat în sprijinul bolnavilor de cancer

Ajută-ne să putem ajuta. Sub acest îndemn câteva sute de timișoreni au alergat duminică la Crosul Asociației OncoHelp.

Cel mai important eveniment sportiv și caritabil al toamnei, la Timișoara, a avut că scop strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui colonoscop de ultima generație pentru depistarea cancerului colorectal.

Acest tip de boală oncologică este cel de-al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al doilea cel mai des întâlnit la femei.

În fiecare an crosul organizat de asociația din Timișoara reunește oameni care vor să facă bine. Iar binele în acest an înseamnă strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui aparat care poate face diferență dintre viață și moarte. Cancerul colorectal este cea mai des întâlnită afecțiune oncologica din sfera celor digestive iar aparatul pentru care au alergat astăzi timișorenii da posibilitatea medicilor de a face investigațiile care pot despista neoplasmul.

Crosul OncoHelp a însemnat alergarea la doua curse, una de 4,2 km și una de 10 km cronometrata.

Peste 500 de timișoreni s-au aliniat la start și au alergat pe trasele de pe malul riului Bega. Câțiva dintre ei au declarat pentru Europa FM:

Am venit pentru a alerga, pentru a-i ajuta pe cei cu cancer și în același timp pentru a mă întâlni cu colegii cu prietenii și alerg în fiecare săptămână.

Prietena noastră este și ea unul din pacienții de cancer. Și în acest fel o încurajam.

Un corp sănătos poate să lupte mai bine cu cancerul. Practic prin mișcare, prin alergare, stimulam organismul, stimulam imunitatea, stresul creat prin mișcare ne îmbunătățește imunitatea.

Taxele de înscriere dar și donațiile făcute de cei care au alergat vor fi folosite pentru cumpărarea aparatului. Colonoscopia, care este recomandata tuturor bărbaților de peste 50 de ani, permite depistarea cancerului în stadii incipiente și începerea tratamentului, ceea ce înseamnă o rata de supraviețuire de 90 la suta la 5 ani.

Prof. dr. Șerban Negru- medic primar oncolog spune că bolnavii de cancer au șanse mult mai mari de vindecare după o operație în care se elimină total tumora, dacă fac sport zilnic. Și asta s-a dovedit științific. Sunt pacienți care au cancere local avansate și care fac sport iar în felul acesta putem să reducem mult, practic la jumătate riscul de a recidiva.

În Romania incidenta cancerului colorectal este în creștere, fiind de 10 la 100.000 de bărbați.

Dr. Răzvan Diaconescu- medic primar gastroenterolog a declarat: Echipamentul pe care vrem să îl achiziționam este de ukltima generație. Implicit vă creste rata de detecție a leziunilor preneoplazice și a cancerului de colon. Implicit vă creste și numărul de pacienți care pot screeningzati, care pot fi căutați și creste sui automat rata de vindecare fiind depistat în stadii precoce.

Acest tip de neoplazie reprezintă a doua cauza de mortalitate în tara noastră atunci când vorbim de decese cauzate de boli oncologice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Dan Turcu