După aproape 20 de ani de pauză, la Timișoara s-au reluat operațiile pe cord la copii. La Institutul de Boli Cardiovasculare funcționează acum un compartiment de chirurgie cardiacă pediatrică unde micuților le este oferită o nouă șansă la viață. Astăzi, au avut loc primele 2 intervenții pe inimă a doi copilași, o fetiță de 7 ani și un băiețel de 8 ani care sufereau de malformații congenitale.
Cele două operații au fost făcute de un medic venit din Italia, de la una dintre cele mai cunoscute clinici specializate în chirurgie cardiacă pediatrică, clinica San Donato. Cei doi pacienți, sunt din Timișoara și sufereau de malformații congenitale la inimă. Operațiile făcute de echipa condusă de medicul italian au durat fiecare câteva ore, iar la finalul lor, copilașii au început practic o noua viață.
„Are un defect septal interatrial, un orificiu între atriul stâng și atriul drept. Și atunci sângele trece din partea stângă în partea dreaptă. Nu face cianoză. Este din cadrul malformațiilor congenitale simple”, a spus Marian Gaspar, chirurg pedriatic.
Pregătirile pentru reînceperea operațiilor de chirurgie cardiacă pediatrică au durat aproape 3 ani timp în care au fost amenjate sălile, iar medicii au fost pregătiți în clinicile din Italia, dar și în Romania, la Târgu Mureș și București. În noua secție lucrează 22 de medici, asistente și infirmiere. Operațiile vor fi realizate de 3 medici specializați în chirurgia cardiacă a pediatrică.
„Am reușit să facem o secție separată cu terapie intensivă, cu 12 paturi pe secție, cu o sterilizare nouă, cu bloc operator inclusiv cu ambulator de specialitate ceea ce ne dă mari speranțe pentru viitor”, a spus Dr. Constantin Luca, manager la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.
Malformația congenitală de cord este a treia cauză de deces a copiilor în România. Iar numărul celor care au nevoie de o asemenea operație, pentru a putea avea o viață normală, este foarte mare.
„Cardiopatiile congenitale sunt niște malformații care sunt prima cauză de deces din toate malformațiile congenitale. Și e norocul nostru că se poate face ceva, ca să operezi acești copii și după aia să devină copii normali cu o simplă operație”, a spus Dr. Tammam Youssef.
În urmă cu 20 de ani, la Timișoara s-au efectuat aproape 900 de intervenții chirurgicale și s-a înregistrat chiar și o premieră. Cel mai mic copil operat aici, la Timișoara, avea doar 3 zile. Acum, în cele trei centre din țară, între 250 și 300 de copii suferă o intervenție chirurgicală pe cord.
În România, în fiecare an, aproape 1000 de copii au nevoie de intervenții chirurgicale pe cord, pentru că se nasc cu diverse malformații cardiace.
În România, o operație pe cordul copiilor costă între 7000 și 10.000 de euro în timp ce în străinătate, poate ajunge și la 100.000 de euro. La Timișoara ar urma să fie realizate peste 100 de asemenea intervenții.
Autor: Dan Turcu
Sursa foto: Unsplash / Artur Tumasjan