Confidenţialitate

Timișoara: Percheziții la birourile firmei Nis Petrol, controlată de Gazprom Rusia, într-un posibil caz de tranfer neautorizat de date informatice

Au fost descinderi luni dimineață la birourile firmei sârbești Nis Petrol din Timișoara a cărui acționar majoritar este Gazprom Rusia. Polițiștii de la crimă organizată și procurorii DIICOT au ridicat mai multe calcultoare și unități centrale pentru realizarea unor percheziții informatice.

Oamenii legii vorbesc de un posibil transfer neautorizat de date informatice. 8 persoane vor fi audiate de procurorii timișoreni în acest dosar.

9 perchezitii au avut loc simultan în Timișoara și București. În Capitală au fost vizate locuințele a doi angajați ai Nis Petrol, responsabilul cu securitatea sistemului IT pe România și un inginer specializat în calcultoare, iar la Timișoara perchezițiile s-au facut în biroul șefulului securității IT din sucursală și a unui coleg tot din același departament.

De asemenea, s-au făcut verificări și la locuințele celor doi din oraș. Cei doi angajați Nis Petrol din București vor fi audiați prin sistemul de videoconferință în timp ce reprezentanții companiei din Timișoara vor fi duși la audieri la sediul DIICOT.

Tot acolo vor ajunge și mai mulți martori ingineri și geologi. Cu toții sunt cetățeni moldoveni. Anchetatorii vorbesc de o posibilă scurgere de informații neautorizate, sensibile, legate de prospecțiunile în zăcămintele de țiței și gaze făcute începând cu 2014 în județul Timiș.

Deocamdată cercetările în acest dosar se fac in rem. Ancheta în acest dosar, care este de abia la început ar fi beneficiat de sprijinul SRI și SIE.

În 2014 NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din vestul judetul Timiș.

Trebuie spus că pachetul majoritar de acțiuni din cadrul firmei Nis Petrol este deținut de către Gazprom Neft.

Compania sârbă are mai multe stații de distribuție a carburanților dar și rezervoare de combustibil în România.

Acestea se află în Arad, Timișoara, Oradea și Sibiu. Benzinăriile pe care firma le deține în România sunt alimentate de la rafinăria Pancevo din Serbia dar și de la Petrom.

Citește și: Taxarea profiturilor excesive ale firmelor din energie și reducerea obligatorie de 5% a consumului de energie electric la orele de vârf, decise de miniștrii Energiei din UE | AUDIO