Confidenţialitate

Timișoara iese din carantină. Primarul Fritz acuză decizii “cu conotații politice”

La noapte, la ora 0.00, Timișoara iese din carantina în care s-a aflat timp de două săptămâni. Incidența cazurilor la mia de locuitori este însă mai mare acum decat era în momentul în care s-a decis carantinarea. 

20 de voturi pentru menținerea carantinei, 9 împotrivă și 9 abțineri. Așa au votat aseară membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pentru menținerea restricțiilor ar fi fost nevoie de 2/3 din voturi, ceea ce nu s-a întâmplat însă.

Primarul Timișoarei, USR-istul Dominic Fritz – un susținător aprig al introducerii restricțiilor în oraș, votând pentru carantina – de data aceasta s-a abținut la vot. 

În momentul introducerii carantinei, rata de infectare cu Covid 19 in Timișoara era de 7,36 la mia de locuitori. Astăzi, după 13 zile de carantină, incidența cazurilor este de 8,19 la mia de locuitori, mai mare decat în momentul instituirii. Carantina nu va fi menținută nici în cele 4 comune periurbane deși incidența cazurilor în toate localitățile este de peste 7 la mia de locuitori, cea mai mare fiind în Moșnița Nouă, peste 11. 

 Într-o postare pe Facebook, aseară, primarul Timișoarei a acuzat DSP Timis că ia decizii “cu conotații politice”, pentru că ar fi propus carantină pentru localitățile cu primari USR-PLUS și PSD și ridicarea carantinei în cele cu primari PNL.

Astăzi mi s-a cerut să votez, în același timp, pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, și să votez pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată. Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut.

Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate și ca oamenii să le înțeleagă și să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice.

Astăzi DSP Timiș a propus continuarea carantinei pentru UATurile cu primari din USR PLUS și PSD, și a propus ridicarea carantinei pentru UATurile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotația politică a acestor decizii.  

Chiar documentul Institutului Național de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea pentru Moșnița și Ghiroda, menționează expres că ridicarea carantinei va duce la creșterea ratei de infectare și că, în scurt timp, localitățile vor intra din nou în carantină.

Am refuzat să particip la această înscenare.

M-am abținut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un șir nesfârșit de ieșiri și intrări în carantină în UATuri diferite din jurul Timișoarei. Așa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reușit să încetinească ritmul de creștere. De ce să renunțăm la o măsură care producea efect?

Sunt îngrijorat cum vom putea reduce rata de infectare în continuare fără măsuri mai restrictive pentru toată zona metropolitană – măsuri pe care le putem lua doar în scenariul carantinei.

Eu sunt conștient că poziția mea pentru o continuare a carantinei pentru întreaga zonă metropolitană nu este una populară. Dar uitându-mă ce se întâmplă pe planetă, în țară și în județ, nu văd o altă ieșire responsabilă”, a scris Dominic Fritz.

Sâmbătă, 20 martie, în județul Timiș a fost raportată o incidență a cazurilor de coronavirus de 5,99. De menționat și că doar aproximativ 23 de mii de timiseni – adică puțin peste 3% din populația județului – sunt înscriși pe listele de așteptare pentru un vaccin în etapa a treia a campaniei.