Confidenţialitate

Timișoara: Centrul de vaccinare non-stop poate funcționa doar 12 ore. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

La Timișoara a fost deschis astăzi primul centru de vaccinare non-stop din țară.  Acesta funcționeză la Spitalul Județean din Timișoara. Doar că, așa cum se întâmplă de obicei în România, totul este relativ. Non stop-ul este, cel puțin pentru primele trei zile, doar de la 08.00 la 20.00. Motivul, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit să actualizeze platforma astfel încât aceasta să elibereze certificate de vaccinare și pe timp de noapte.

A fost înghesuială mare, marți dimineață, la centrul amenajat în clinica de Ortopedie din Timișoara. Oamenii au venit conform programărilor făcute pe platforma națională.

Cum Serviciul de Telecomunicații Speciale nu poate să lucreze în platforma decât în timpul nopții, cei de la centrul de vaccinare spun că va mai dura câteva zile până când vor putea să înceapă imunizările și după ora 20.00 Așa că medicii de la centrul de vaccinare au încercat să le administreze serul și celor care erau programați după ora 20.00

Raul Pătrașcu- manager Spitalul Județean Timișoara: „Colegii de la STS pot lucra doar noaptea ca să nu blocheze centrele din toată țara. Ei au primit acceptul ca și noi, de joi seara, și ne-au notificat că două nopți vor mai lucra încât programările să poată fi făcute până la orele dimineții.”

Centrul de vaccinare non-stop de la Spitalul Județean din Timișoara este primul de acest gen din țară. El funcționează cu 4 fluxuri pe timp de zi și 4 patru fluxuri pe timp de noapte. În total, aproape 500 de oameni vor putea fi imunizați în fiecare zi. Primii pacienți au fost imunizați în acestă dimineață, la ora 08.00.

Serul care va fi administrat este Pfizer BionTech, de aceea primele zile au un grad de ocupare de 100%. Potrivit celor de la Spitalul Județean din Timișoara, peste zi vor fi vaccinate persoanele în vârstă, urmând ca pe timpul nopții, atunci când va deveni funcțională platforma și se vor putea emite certificatele de vaccinare, să fie imunizați tinerii.

Iată ce a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță,președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, cu privire la centrul de vaccinare non-stop de la Timișoara:

„Din punct de vedere tehnic cred că se vor găsi soluții, problema este că în momentul de față platforma de programare este creată pe cele 12 ore de lucru. Solicitarea de a avea o activitate de 24 de ore a fost făcută recent, dar colegii mei caută aceste soluții încât să fie făcută programarea persoanelor.”