Timișoara va încerca să atragă cât mai mulți turiști în anul 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană. În strategie a inclus și organizarea unor trasee gastro-culturale care să promoveze multiculturalitatea din Banat.
Astfel, vor fi promovate locurile care mai păstrează specificități și va fi editată o broșură care să cuprindă traseele gastro-culturale din Banat.
Broșura va promova și obiective care țin de fiecare etnie: biserici, monumente, cimitire ale evreilor, sinagogi.
În județul Timiș trăiesc aproape treizeci de etnii, printre care aromâni, șvabi , maghiari , sârbi, romi, bulgari, italieni sau cehi, slovaci, francezi, chinezi.
Printre mâncărurile tradiționale sunt sarmalele bănățene, care trebuie să aibă neapărat afumătură și să fie atât de mari , ciorba de burtă de vită de la Giuvăz, cea de perișoare de la Gottlob sau cea de potroace , până la supa nemțească de vin ori fașirtul (chiftele) șvăbesc, gulașul unguresc și sârbesc ori tochitura de sub Cetatea oștenilor lui Mihai Viteazul, de la Jdioara.