În premieră, cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice. Evaluarea se face la un an după ce spitalul a intrat în lupta anti-COVID, iar medicii au făcut numeroase ore suplimentare, au avut puţine concedii pentru a putea face faţă numărului mare de pacienţi cu SARS-CoV-2.
28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.
Timp de un an, întreg corpul medical dar și cel auxiliar au lucrat continuu pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți. Primele semne de oboseală au apărut în urmă cu câteva luni, dar în ultima perioadă s-au intensificat.
Cei care lucrează în unitatea sanitară spun că se poate vorbi de o epuizare cronică. Iar efectele se văd nu doar la locul de muncă ci și acasă, în familie.
Apariția primelor semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare a personalului din Spitalul Victor Babes din Timisoara.
Psihologul unității sanitare a demarat o cercetare care să arate gradul de burn-out, de epuizare psihică și fizică a personalului din spital. Specialistul va analiza răspunsurile la un chestionar care va fi completat de medici, asistente dar și infirmiere și brancardieri.
Specialiștii au stabilit un eșantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va completa aceste chestionare. La Spitalul Victor Babeș din Timișoara lucrează peste 400 de cadre medicale și personal auxialiar.
Studiul va dura două săptămâni, iar la finalul acestei perioade rezultatele vor fi centralizate și analizate. În funcție de acestea, se vor stabili ce măsuri trebuie luate pentru îmbunătățirea acestei situații.
- Dan Turcu