Platforma chinezească TikTok a contribuit semnificativ la victoria extremei drepte în estul Germaniei, arată un studiu universitar realizat în această țară. Cercetătorii de la Universitatea din Potsdam au analizat peste 75.000 de videoclipuri postate pe TikTok înaintea alegerilor și au constatat că filmulețe partidelor de extremă dreapta au fost distribuite masiv, ceea ce a adus o vizibilitate sporită de peste 70 la sută a acestor formațiuni. Între timp, vizibilitatea Partidulului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz a fost infimă pe această rețea – de doar 3 la sută – deși a publicat mai multe clipuri pe TikTok. Între timp și platforma X, odată cu apropierea alegerilor din Statele Unite, s-au intensificat campaniile de dezinformare și propagandă. Invitat în emisiunea „Deșteptarea”, Dragoș Stanca – expert în comunicare online – a explicat că s-a ajuns în această situație deoarece utilizatorii TikTok și ai rețelelor de socializare, tineri, în general confundă aceste platforme cu sursele de informare.
Dragoș Stanca: „Ne uităm la niște mașinării care sunt gândite pentru a vinde; ne uităm la ele ca la niște instrumente bune pentru informare. Nu sunt bune pentru informare”
„Noi ne uităm la niște mașinării care sunt gândite pentru a vinde; ne uităm la ele ca la niște instrumente bune pentru informare. Nu sunt bune pentru informare. De exemplu, în România conținutul informativ cu valoare pentru democrație – de exemplu, ce se întâmplă în Parlament sau în economie – este prezent în digital media în general în proporție de sub 5%. Dacă vorbim despre toate aceste elemente și le adunăm, de algoritmizarea conținutului extrem care nu este real neapărat și consumul de peste 50-60% la populația sub 30 de ani în zona de social media – avem ingredientele unui ghiveci care are un potențial periculos pentru sănătatea modului în care putem să mai funcționăm ca societăți democratice”, a explicat Dragoș Stanca la Europa FM.
Este sau nu o bună decizie interzicerea acestor rețele?
În Brazilia, de exemplu, în urma unei decizii în instanță, plaforma X a fost interzisă, pentru că a ignorat mai multe decizii judiciare privind lupta împotriva dezinformării. Acolo, lucrurile au scăpat total de sub control, spune Dragoș Stanca.
„La astfel de măsuri extreme se ajunge în momentul în care lucrurile scapă total de sub control. Și dacă ne uităm, de exemplu, la Elon Musk – ownerul X, care postează de peste 50 de ori pe zi și de foarte multe ori, din păcate, nu știu dacă din ignoranță sau din rea credință distribuie inclusiv știri false – este evident o situație dilematică profundă. Argumentele pentru limitarea derapajelor informaționale ale acestor platforme… normal că nu ai cum să te opui ferm reglementării. Și, pe de altă parte, există pericolul acesta al abuzului care ar limita direct sau indirect libertatea de exprimare”, a mai explicat Dragoș Stanca la Europa FM.
Sursa foto: Shutterstock