Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a vorbit cu ascultătorii Europa FM și Cătălin Striblea despre noutățile ediției din acest an.
Pentru prima oară după doi ani de pandemie, publicul larg se va putea bucura în voie de festival, fără limitări, spune Tudor Giurgiu, în cadrul ediției speciale „România în Direct”, din Cluj-Napoca:
„E o ediție fără limitări de număr de spectatori în săli, în aer liber la fel. În 2 ani, am fost singurul mare eveniment cultural din România care s-a desfășurat în format fizic, fără online, fără formule hibride. Soldout-ul unei proiecții nu va însemna doar că vezi 400 de oameni într-o sală de 900 și sunt semne, cel puțin din biletele vândute până acum, că va fi o ediție cu mulți, mulți spectatori.”
Pentru cei care merg la festival și vor să revadă filmele vizionate aici, dar și pentru cinefili în general, TIFF vine și cu o platformă de streaming, unde pot fi văzute o mulțime de pelicule din toată lumea, spune organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania:
„O platformă de streaming care se cheamă TIFF Unlimited, se poate găsi pe unlimited.tiff.ro unde tot anul puteți găsi filme, atât din cele care au fost la TIFF dar și filme bune din toată lumea, e o alternativă la marile platforme.”
În plus, TIFF vine și anul acesta cu o secțiune culinară, în care sunt prezente filme cu tematică gastonomică. Noutate constă în faptul că, după proiecție, un chef le va găti celor care au văzut filmul rețete inspirate chiar din acea peliculă.
„Ce-și poate dori un grumand mai mult? Noutatea e că filmul începe la 18.00-18.30, iar după film îi invităm pe cei care au cumpărat bilet la cină. Vine un chef care prepară o cină inspirată din subiectul filmului, din tematica, din zona, din gastronomia respectivă”, a spus Tudor Giurgiu, la Europa FM.
Organizatorul TIFF mai promite că vom avea parte de filme pe pe placul tuturor:
„Există filme pentru toate gusturile, nu e un festival elitist. În Piața Publică e aici o sărbătoare, seara sunt 2.000 de oameni care văd filme de public, cu încărcătură emotțională mare, sunt filme de comedie, scurtmetraj, lungmetraj (…). O cinematografie sănătoasă înseamnă să ai și filme de autor dar și filme comerciale. Iată că acum, de câtiva ani, s-a produs această schimbare de paradigmă.”
Urmăriți în continuare ediția România în Direct cu Tudor Giurgiu și moderată de Cătălin Striblea:
Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan