O anchetă a cotidianului britanic „The Guardian” arată că mare parte din fermele din sudul Italiei sunt controlate de mafie. Iar mâna de lucru, plătită extrem de prost, e asigurată de migranți. Așa se explică faptul că europenii găsesc pe rafturi aceste produse la preț atât de scăzut încât pare că nu acoperă nici costurile de producție.
Analiza cotidianului se dorește o explicație pentru sucul de roșii ieftin pe care îl găsim uneori, pe rafturi, cu toate că este adus din Italia. Câteva argumente sunt aduse în acest reportaj al cotidianului „The Guardian”.
„Dacă roșiile voastre din conservă provin din sudul Italiei, probabil crima organizată a avut o contribuție în a le duce de la fermă la raftul supermarketului”, arată autorii.
Mafia controlează o mare parte din agrobusiness-ul din regiune și este o afacere mare, adăugând miliarde de euro la cifra de afaceri anuală. Deci, cum face mafia toți acești bani, când conservele de roșii sunt atât de ieftine?
Iorgu Ianuși:
În primul rând, grupările de interlopi au preluat controlul fermelor în regiuni extinse din sudul Italiei. Fie le-au cumpărat, fie le-au preluat cu forța.
Apoi, conservele și borcanele ieftine cu roșii și suc de roșii sunt rezultatul sclaviei moderne. Interlopii preiau mulți oameni disperați, sosiți clandestin, pe mare din nordul Africii, cărora le promit un loc de muncă. Sunt plătiți extrem de puțin, fără nicio apărare, la dispoziția patronilor, fără acces la servicii medicale și taxați pentru orice solicitare.
Cu timpul, afacerile mafiei s-au extins, controlează și transporturile de marfă și distribuția către supermarketuri. Estimări ale organizațiilor anti-corupție din Italia, citate de „The Guardian” arată că anual mafia italiană face peste 24 de miliarde de euro din afacerile din agricultură, ceea ce reprezintă 10 la sută din totalul banilor încasați.
Foto: INQUAM Photos / George Calin