Confidenţialitate

„The Falling Man”: Povestea fotografiei care a devenit emblematică pentru victimele atacului din 11 septembrie 2001 din SUA – VIDEO

Richard Drew, fotograf la Associated Press, trebuia să lucreze la un show de modă din cadrul New York Fashion Week pe 11 septembrie 2001, dar a ajuns să fotografieze una dintre cele mai memorabile și dureroase cadre din timpurile moderne.

Richard Drew a relatat în 2011, într-un interviu pentru The Telegraph, povestea fotografiei intitulate „The Falling Man” pe care a realizat-o în ziua fatidică a atentatului terorist de la World Trade Center din 11 septembrie 2001.

În acea dimineață, Drew făcea fotografii la un eveniment de modă când a primit un telefon de la un editor în care acesta îi spunea să ajungă la World Trade Center. Un avion intrase în Turnurile Gemene.

Când a ajuns acolo, primul lucru pe care l-a observat a fost oamenii care cădeau de la ferestrele clădirilor.

„Mi-am luat camera și deodată am văzut oameni căzând din World Trade Center”, își amintește Richard Drew. I-a urmărit pe toți pe măsură ce cădeau, făcând tot timpul fotografii, dintre care una a devenit imaginea emblematică a zilei și, ulterior, a deceniului.

„(Fotografia) avea o anumită simetrie”, a spus Drew, vorbind despre numele dat imaginii – „Bărbatul care cade/ The Falling Man”. „Pare că bărbatul se prăbușește cu capul înainte, în acest cadru, contorsionat, răsucit în alte distorsionări în alte cadre, dar în acest moment camera l-a surprins căzând cu capul înainte, cu unul dintre picioarele sale ușor aplecat în zona genunchiului și era, așa cum l-a descris Tom Junod de la revista Esquire, ca un fel de săgeată disecând clădirile dinspre Turnul de Nord către Turnul de Sud.”

Apărută inițial în ziarele din lumea întreagă în ziua următoare, inclusiv în pagina 7 din The New York Times, fotografia era însoțită de descrierea: „O persoană se prăbușește cu capul înainte după ce a sărit din turnul de nord al World Trade Center. A fost o priveliște înspăimântătoare care s-a repetat după ce avioanele au lovit turnurile.”

Identitatea persoanei din „The Falling Man” nu a fost niciodată confirmată oficial. Faptul că atât de mulți oameni erau blocați în turn a făcut ca identificarea bărbatului din cele 12 fotografii în care apărea să fie foarte dificilă. Se presupune că cel puțin 200 de oameni au murit prin cădere, deși statistica oficială nu e sigură.

În explicația dată în 2011 pentru The Telegraph, Richard Drew face referire la un articol apărut în septembrie 2003 în revista americană Esquire, care a dat și denumirea fotografiei. Scris de Tom Junod, articolul a stat la baza unui film documentar și dezvăluie că „bărbatul care cade” ar fi fost Jonathan Briley, în vârstă de 43 de ani, angajat la Windows of the World, restaurantul aflat la etajul 106 al Turnului de Nord. Dacă bărbatul în cădere era într-adevăr Jonathan Briley, se poate să fi căzut accidental de la etajul la care se afla restaurantul în timp ce ieșise să caute aer sau siguranță – sau se poate să fi sărit. Suferea de astm și ar fi știut că era în pericol atunci când fumul a început să umple restaurantul.

Drew speră că cei care privesc fotografia în prezent o pot considera ca reprezentând o realitate a acelei zile și că pot trece de șocul care i-a făcut să critice folosirea imaginii. „Chiar dacă oamenii nu vor să vadă fotografia mea, bărbatul acela a căzut cu adevărat din clădire. Pentru mine, el va rămâne mereu soldatul necunoscut”.

Statele Unite ale Americii marchează vineri, 11 septembrie 2015, cei 14 de ani trecuţi de la sângeroasele atacuri teroriste care au îndoliat naţiunea. La 11 septembrie 2001 (data rămasă în istorie drept „9/11”), terorişti Al Qaida deturnau 4 avioane de pasageri. Două dintre acestea au lovit turnurile World Trade Center din New-York, care s-au prăbuşit ulterior, imaginea cu cele două imobile în flăcări rămânând simbolică.

FOTO: Esquire