Organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Tulcea, Pelicam, anunță că, la ediția din această vară, va fi proiectat în premieră națională filmul “The Babushkas of Chernobyl” , în regia lui Holly Morris, Anne Bogart, Ucraina/SUA.
Filmul, care a apărut în 2015, spune povestea de viață a femeilor care au ales să se întoarcă la Cernobîl după accidentul nuclear, de acum 30 de ani, și să locuiască în zona de excludere, singurul loc pe care îl consideră acasă.
“The Babushkas of Chernobyl” prezintă viața de zi cu zi a bătrânelor care culeg zmeură și cresc animale de parcă nu ar locui într-o zonă în care nimeni nu îndrăznește să meargă.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, provocând un incendiu care a durat 10 zile, în urma căruia au fost emise radiații de 400 de ori mai mari decât cele produse de la bomba de la Hiroshima.
La 30 de ani după catastrofă, fosta centrală se află în mijlocul unei zone interzise care se întinde pe 2.600 km2, o zonă păzită și monitorizată, unde accesul este restricționat.
În acest cadru, mai multe “babushkas” (bunicuțe, în ucraineană) s-au întors să locuiască semi-legal după ce au decis că relocarea e mai rea ca radiațiile.
Într-unul dintre primele cadre ale filmului, fosta asistentă medicală Vita spune că aerul din satul ei aflat în zona interzisă este probabil mai curat ca cel din Kiev, unde oamenii mănâncă “tot felul de chimicale”. Numai că măsurătorile arată că zona reprezintă în continuare un pericol pentru sănătate.
https://www.youtube.com/watch?v=xdZdkrfpmNU
Odată cu proiecția în premieră națională a filmului, organizatorii Festivalului de Film de la Tulcea vor lansa și o dezbatere pe tema energiei nucleare în cadrul Pelicam Talks împreună cu regizoarea Holly Morris (SUA) și Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III.
“Sunt încântată să particip la Pelicam și să-mi prezint filmul. Având în vedere focusul festivalului pe oameni și mediu, nu-mi imaginez un loc mai bun pentru premiera din România a documentarului. În timp ce acopeream ca jurnalist a 25-a comemorare a accidentului de la Cernobîl pentru un documentar de travel, am dat peste această realitate extraordinară a femeilor din interiorul zonei interzise. Am fost imediat captivată și am vrut să înțeleg mai bine povestea acestor femei curajoase, independente și să înțeleg abilitatea lor de a supraviețui în aceste condiții toxice”, a declarat regizoarea Holly Morris.
Festivalul Internațional de Film de la Tulcea va avea loc în perioada 16 – 19 iunie 2016. Și de această dată, festivalul cuprinde zeci de documentare de mediu, dezbateri, concerte, expoziții foto, workshop-uri și întâlniri cu regizori internaționali.