Operele lui Constantin Brâncuși mai au o șansă pentru a ajunge în patrimoniul mondial.
Un nou dosar cu propunerea ca Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu să fie inclus în UNESCO va ajunge pe masa specialiștilor în 2019.
O comisie parlamentară a fost marți într-o vizită de lucru la Târgu Jiu pentru a vedea operele. Demnitarii avertizează că noua propunere trebuie întocmită corect. Primul dosar care a ajuns pe masa celor de la UNESCO a fost plin de greșeli, iar oficialii statului român s-au văzut nevoiți să-l retragă pentru a nu fi respins.
Traian Igaș, președintele Comisiei parlamentare pe lângă UNESCO, a fost la Târgu Jiu, alături de alți parlamentari pentru a discuta cu autoritățile despre includerea ansamblului monumental Calea Eroilor în Patrimoniul European.
Demnitarii au efectuat o vizită de documentare și au atenționat că noul dosar trebuie să fie bine pus la punct.
De asemenea, au socilitat ca Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit să fie mai bine monitorizate pe viitor. Principala sarcina a Ministerului Culturii este aceea de a demonstra ca operele din aer liber ale lui Brâncuși reprezintă un ansamblu.
Primul criteriu este ca produsul cultural să fie o capodoperă, iar al doilea să reprezinte o sursă de inspirație pentru domeniul respectiv.
Dosarul inițial de candidatură al Ansamblului Brâncuși, pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, a fost trimis la Paris plin de greșeli de limbă și de conținut. Institutul Național al Patrimoniului a motivat că a fost retras pentru „completări“. De menționat că de 25 de ani, România nu a reușit să convingă experții de la Paris să accepte propunerea noastră.