Hormonii joacă un rol important în corpul femeii, începând cu pubertatea și apoi controlând ciclul menstrual. Însă tot acești hormoni pot juca un rol decisiv în ceea ce privește cancerul de sân.
În aproximativ 70% dintre cazuri, cancerul de sân este sensibil la hormonii estrogen și progesteron. Acest lucru se întâmplă deoarece tumorile exprimă pe suprafața celulelor canceroase receptori hormonali, care dacă sunt stimulați influențează creșterea tumorii. De aceea este foarte important ca imediat după ce medicul anatomo-patolog diagnostichează cancerul mamar în urma biopsiei efectuate de către clinician, să se recomande efectuarea unor teste suplimentare pentru depistarea receptorilor hormonali. Acesta este un pas esențial pentru stabilirea tratamentului optim. Rezultatele testului pot fi pozitiv sau negativ pentru receptori hormonali, exprimate în procente sau exprimate conform unui scor internațional.
Cancerele mamare pozitive pentru receptori hormonali au un prognostic mai bun și răspund mai bine la tratament.
Un alt test recomandat în urma diagnosticului de cancer de sân spune dacă tumora este pozitivă pentru o proteină numită HER2, care, de asemenea, stimulează creșterea celulară. Spre deosebire de receptorii hormonali, cancerele care sunt pozitive pentru proteina HER2 sunt mai agresive și cresc mai repede, dar există tratamente eficiente.
Astfel, în momentul în care rezultatul biopsiei este cancer mamar, lupta abia începe. Testele suplimentare pentru receptori hormonali și proteina HER2 sunt necesare pentru alegerea celui mai bun tratament.