Confidenţialitate

Testarea anti-Covid în farmacii: Procedura a început în București și Iași | AUDIO

La aproape 2 luni de la apariția ordinului care prevedea testarea pentru SARS COV 2 în farmacii, prea puțini români pot afla din aceste puncte dacă au sau nu COVID.

Ministerul Sănătății a repartizat tuturor DSP-urilor teste rapide, câte 2.000 în fiecare județ și 5.000 în Capitală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, spune că în mai multe localități, printre care  București și Iași, testarea în farmacii a și început.

”De exemplu Iași și București, farmaciile care au depus documentele pentru avizare și au trecut prin procesul de formare al farmaciștilor care vor recolta, efectiv, testele antigen pot solicita Direcțiilor de Sănătate Publică să utilizeze aceste doze.”

Despre testarea pentru SARS COV 2 in farmacii, autoritățile vorbesc încă din iarna, dar ministrul Sănătății a semnat ordinul necesar pe 10 mai.

El prevedea că testarea o pot face doar farmaciștii care fac și un curs de recoltare a probelor din nasul unei persoane suspecte.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmacistilor, Anca Crupariu, spune prea puțini farmaciști au acceptat această obligație:

”Era și această dovadă că persoana respectivă a absolvit cursul de instruire, pe lângă celelalte.

1.200 s-au înscris la cursuri, din câți? Câți farmaciști ar fi în România?

Farmaciști activi, în farmaciile comunitare, ceva peste 17.000.”

Testele SARS COV  distribuite farmaciilor sunt gratuite.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru