Compania Termoenergetica respinge afirmațiile făcute de ELCEN, considerând că sunt neavenite și nefondate, fiind aruncate în spațiul public înainte de alegeri în încercarea de a politiza subiectul termoficării, fără a realiza că pot panică în rândul populației.
Electrocentrale București anunțase o creștere explozivă a pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare a Capitalei, aflându-se foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică. Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră, arată compania într-un comunicat.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) consideră manipulator modul în care sunt folosite trunchiat, incomplet și în mod evident cu rea-voință informațiile prezentate de către reprezentanții ELCEN, cu scopul de a induce în eroare opinia publică.
Compania spune că pe toată durata sezonului cald au fost executate mai multe tipuri de lucrări la rețelele de termoficare, în mai multe zone, din toate sectoarele Municipiului București. În acest moment sunt în derulare lucrări de reabilitare a rețelei de termoficare în 19 șantiere. În paralel cu aceste șantiere, zilnic s-au executat și se execută lucrări de mentenanță sau lucrări programate pentru remedierea defecțiunilor și a deficiențelor apărute, precum și a avariilor survenite în rețea.
„De aici rezultă două aspecte foarte importante, prezentate trunchiat și incomplet în comunicatul ELCEN, respectiv: a) opririle din rețeaua de termoficare implică atât goliri cât și încărcări ale rețelei de termoficare ceea ce are drept consecință creșterea volumului apei de adaos invocat de ELCEN. b) opririle din rețeaua de termoficare implică neasigurare agentului termic către client sau consumator pe perioada desfășurării lucrărilor (în cazurile unde nu există altă linie de alimentare cu agent termic, sau nu există posibilitatea de a realiza provizorate).”, arată compania.
Termoenergetica, care a preluat atribuțiile fostului RADET, intrat în faliment, susține că ELCEN este cea care nu poate asigura debitele necesare funcționării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului București, întrucât la începutul acestei luni, odată cu intrarea în revizie a CET-ului Grozăvești și pornirea CET Vest se asigură un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe oră, față de debitul asigurat înainte de această relocare, care era de 2.500 de t/h. Reprezentanții ELCEN au invocat în acest sens o problemă tehnică, respectiv înfundarea singurului cazan de apă fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar în aceste condiții reprezentanții CMTEB au făcut tot posibilul pentru asigurarea unei funcționări cât mai echilibrate a sistemului fără a ieși în spațiul public și fără a supune atenției opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN.
Compania ELCEN anunță creșterea explozivă a pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare a Capitalei, aflându-se foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică.
„Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp. Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră”, arată compania într-un comunicat.
În 2016 pierderile erau de 800 t/h, în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră, iar în 2020 pierderile au ajuns la 2.200 tone pe oră. Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment, explică ELCEN.
Compania spune că a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an, de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h. În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare.
„Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia. Totodată, atragem atenția că atât Primăria Municipiului București cât și Termoenergetica trebuie să își asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni onorându-și obligațiile de plată. Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica față de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor. Convenția de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei”, încheie ELCEN